Sari la conținut
gheorghe-borcan-la-mix-actual

Avea 39 de ani când, împreună cu doi prieteni prelua Turnătoria de aluminiu din Tractoru. Plus 200 de muncitori, pentru care trebuia să asigure comenzile care să aducă celor 200 de familii banii de pâine.

Oamenii nu înțelegeau, imediat după căderea lui Ceaușescu, că era mult mai greu să faci rost de comenzi decât să le execuți. Până atunci păreau că pică din cer.


Multă speranță și nebunia aceea frumoasă a tinereții în vremuri în care lumea nu prea înțelegea nici ce înseamnă să fii “patron”. Un cuvânt pe care mai toți îl rosteau cu invidie, pentru că nu prea știau ce presupune.


Frumoasa aventură tractoristă nu a ținut însă prea mult, Gheorghe Borcan a rămas și fără de tovarășii cu care pornise la drum, au fost momente grele pe care numai el și familia știu cum le-au depășit, dar astăzi suflă în tortul aniversar Schulte & Schmidt pentru zece ani de succes brașovean.

90% capital german, 10% participația proprie, comenzi asigurate numai pentru export, salarii mult peste media pieței românești.


A plecat la drum cu 16 muncitori din Tractoru. Care au îndrăznit să creadă într-o nouă fabrică de prelucrare a aluminiului.

Acum, compania are 230 de angajați pentru care aplică principiul nemțesc de companie-familie. Se lovește, asemeni tuturor companiilor din zona Brașovului de criza uriașă de muncitori și de specialiști.

Și pune umărul la creșterea lor prin Școala profesională Krondstadt și susținerea învățământului dual. Pentru că tradiția a rămas, specialiștii însă au cam dispărut.


Cu modestie, despre un succes brașovean, cu un român mai degrabă neamț...

Gheorghe Borcan, managerul Schulte & Schmidt, la Mix Actual.

https://www.youtube.com/watch?v=MS5PwOVAb7I

Comentarii

Ultimă oră