Sari la conținut
grecia-refuza-fmi-in-favoarea-zonei-euro

Premierul elen Alexis Tsipras nu vrea ca FMI să participe la al treilea program de salvare a Greciei, în valoare de 86 de miliarde de euro, preferând ca responsabilitatea supravegherii adoptării reformelor economice să revină integral zonei euro, relatează Financial Times.

Tsipras a afirmat într-un interviu că a fost „nedumerit de atitudinea neconstructivă a Fondului în problemele fiscale şi financiare” şi a indicat că FMI ar trebui să decidă la începutul anului viitor să nu participe la al treilea program de susţinere, convenit în vară de Grecia cu zona euro.

„Credem că dupa şase ani de administrare a unei crize extraordinare, Europa are capacitatea instituţională de a trata cu succes problemele din interiorul său”, a spus premierul elen. Afirmaţia lui Tsipras ar putea nemulţumi Guvernul german, care a insistat întotdeauna ca şi FMI să fie implicat.

Autorităţile de la Berlin apreciază experienţa FMI la fel de mult cum pune la îndoială fermitatea Comisiei Europene, notează Financial Times. Tsipras riscă totodată să nemulţumească FMI, care este un susţinător puternic al restructurării datoriei publice a Greciei, în timp ce Germania şi alte ţări din zona euro se opun cu tărie reducerii acestora, chiar dacă premierul elen a apreciat sprijinul Fondului în aceasta privinţă. Sursa:www. mediafax.ro.

Comentarii

Ultimă oră