Sari la conținut

La Braşov, medicii au protestat cu rândul, funcţionarii publici au mimat greva iar profesorii nu au boicotat bac-ul.

Examenul maturităţii, alcool şi greva profesorilor. Aşa poate fi descrisă atmosfera într-un liceu din Braşov, în timpul protestelor. Dacă presa nu a avut acces în mai multe şcoli din judeţ pentru proteja BAC-ul, elevii au reuşit să introducă băuturi alcoolice într-un liceu din oraş.
Angajaţii din învăţământ au intrat în grevă generală, aşa cum au promis sindicaliştii, dar au existat, ca de fiecare dată, şi spărgători de grevă. Motivele protestului angajaţilor din învăţământ sunt generate de prevederile proiectului Legii Educaţiei Naţionale dar şi de alte măsuri luate de Guvernul Băsescu-Boc. Printre acestea se numără şi reducerea cu 25% a salariilor, începând cu 1 iunie.
Bere şi bani. La Colegiul tehnic Remus Răduleţ ziariştii au fost ţinuţi la uşă, dar elevii şi-au făcut de cap înainte de începerea examenului de bacalaureat. Un licean fost filmat când introducea bere în şcoală. Lideri de sindicat din învăţământ spun că mulţi profesori din comisiile de bac au fost momiţi cu bani de ministrul pedelist Daniel Funeriu şi astfel au spart greva. La şcoala generală numărul 6 doar un singur cadru didactic a ţinut ore. Marţi de la ora 14.00, membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ anunţă un marş al tăcerii care se va desfăşura în centrul oraşului, locul de plecare fiind Piaţa Sfatului. Liderii de sindicat fac apel şi la pensionari sau bugetari şi îi sfătuiesc pe aceştia să li se alăture. Ligia Mara, liderul FSLI spune că în mediul rural vor fi trimise 21 de autocare pentru cei care vor să participe la marş.
Febră şi în sănătate! Şi sistemul sanitar a urlat la propriu şi la figurat împotriva guvernului şi a măsurilor de austeritate luate de politicienii aflaţi la putere. Personalul medical auxiliar de la Maternitatea Braşov, dar şi cel de la Spitalul Clinic Judeţean a lăsat pacienţii în saloane pentru câteva momente pentru a le cere guvernanţilor să îşi dea demisia. Cadrele medicale din spitale dar şi pacienţii au fost alături de protestatari.  În total peste 150 de persoane au protestat în faţa Maternităţii Braşov împotriva măsurilor anti-criză luate de guvern.
Urmează pichetarea.  În Curtea Spitalului Clinic Judeţean peste 200 de persoane au participat în prima parte a zilei la protest. De aceste sentimente nu au fost prea departe nici lucrătorii din Penitenciarul Codlea. Au oprit activitatea acolo unde acest lucru a fost posibil. Deşi nu au putut opri activitatea pentru a participa la proteste, medicii şi personalul auxiliar de la Ambulanţa Braşov au fost totuşi solidari cu manifestările colegilor săi. Fie că vorbim de personalul auxiliar de la Maternitatea Braşov, de la Spitalul judeţean sau de lucrătorii de la penitenciarul Codlea, toţi se pregătesc pentru pichetarea prefecturii în cursul acestei săptămâni. Acestora li se vor alătura cel mai probabil profesorii, mămicile dar şi pensionarii.
Îmbrânceli cu jandarmii! Pensionarii braşoveni şi-au ieşit din fire! Au profitat de greva generală anunţată la nivel naţional pentru a-şi striga sărăcia. Bătrânii au ieşit din nou să picheteze prefectura. Mitingul a fost unul spontan, iar protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii pentru a intra în sediul prefecturii. Peste 200 de pensionari s-au strâns în faţa prefecturii pentru a cere demisia guvernului. Protestatarii au dorit să stea de vorbă şi cu reprezentantul guvernului în teritoriu, dar fără niciun rezultat. Mitingul nu a fost autorizat. Chiar şi aşa, pensionarii au anunţat că nu vor renunţa şi vor ieşi zilnic în stradă până când problemele lor vor fi rezolvate. Protestul din faţa prefecturii nu a fost organizat de Sindicatul liber al Pensionarilor. Aceştia au anunţat că vor ieşi şi ei în stradă, în zilele următoare.
De 1 Iunie, marşul tăcerii. Ligia  Mara, vicepreşedinte al FSLI,  a declarat că marţi, între orele 14.00 şi 16.00 se organizează un marş al tăcerii. "Din judeţ vor veni în jur de 750 de persoane, în 15 autocare, şi foarte mulţi dascăli din Braşov. Ni se vor alătura şi pensionarii şi sperăm să ni se alăture şi alte categorii de bugetari", a declarat Mara. Traseul pe care vor mărşălui dascălii este Piaţa Sfatului- Strada Mureşenilor-Bulevardul Eroilor-Prefectură (unde se va depune o petiţie)-Strada Republicii-Piaţa Sfatului.



http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră