Sari la conținut
guvernul-usl-a-alocat-banii-pentru-fote

Executivul a aprobat joi proiectul de rectificare bugetară pentru 2012, fiind alocaţi bani printre altele şi pentru Festivalul Olimpic  European de Tineret (FOTE).


Premierul Victor Ponta a declarat joi că proiectul de rectificare a pornit de la un buget conceput greşit şi nedrept, chiar "criminal" faţă de persoanele cu dizabilităţi. "La rectificarea bugetară noi am lucrat cu un buget conceput greşit şi nedrept, conceput anul trecut de fosta guvernare. Mi s-a părut criminal să faci un buget în care să nu prevezi bani pentru aşa ceva (însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi - n.r.) şi practic ar fi fost condamnate persoanele cu dizabilităţi să nu mai aibă însoţitori în această perioadă", a afirmat Ponta. Ponta a arătat că în bugetul elaborat anul trecut au fost trecute proiecte fără finanţare, iar bugetul pentru justiţie s-a terminat de la 1 mai. "Vedem tot felul de proiecte la care România se angajase şi existau zero lei în buget, şi aici Ministerul Dezvoltării a fost campion în promisiuni goale şi tromboane. Urma să organizăm tot felul de lucruri, dar nu punea nimeni niciun leu în buget. România pentru justiţie în viziunea bugetului făcut în 2011 se termina la 1 mai, de atunci nu mai aveau bani şi nici nu au mai avut vreun ban, în schimb trebuie să aplicăm reglementări, să dăm noi bani pentru judecători şi grefieri, bani pe care nu-i prevăzuse nimeni", a spus Ponta.
Se repară greşelile lui Boc. Prin aprobarea rectificării de buget se permite alocarea de fonduri pentru mărirea salarială a bugetarilor din iarnă, pentru returnarea CASS către pensionari, plata indemnizaţiilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, subvenţii pentru fermieri, potrivit primului-ministru Victor Ponta. De asemenea, se asigură finanţarea pentru angajarea a câtorva sute de magistraţi pentru implementarea în 2013 a noului Cod Civil şi pentru încadarea în muncă a absolvenţilor din promoţia 2012 a tinerilor ce au urmat academii ale MAI, MApn, ale sistemului de penitenciare. Cu privire la absolvenţii academiliilor de Poliţie se asigură încadrarea şi pentru promoţia 2011. Alţi bani merg către Ministerul Educaţiei pentru bursieri şi pentru autorităţile locale în vederea plăţii arieratelor.
Bani pentru FOTE.  "De asemenea avem prevăzute la rectificare şi sume de bani pentru respectarea unor angajamente ale României. Angajamente asumate în trecut fără niciun ban. Vă dau un singur exemplu, anul viitor în primăvară va fi organizat în zona Braşov Festivalul Olimpic  European de Tineret. O acţiune frumoasă pe care cu toată seninătatea fostul ministru al Dezvoltării (n.r. Elena Udrea) şi-a asumat-o însă fără a prevedea şi banii. Am  reuşit să ne ţinem de cuvânt şi să salvăm şi prestigiul nostru ca ţară. Nimeni  în asemenea evenimente nu e interesat direct cine e ministru, al cui e  guvernul şi doar dacă România ca ţară poate să se ţină de cuvânt şi poate fi un partener serios în proiecte de acest gen" a spus premierul Victor Ponta.
Guvernul a hotărât modificarea alin. (1) al art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 116/2011, respectiv finanțarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (F.O.T.E.) – ediţia de iarnă, 2013 să se facă prin bugetul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Suma necesară, în anul 2012, va fi asigurată prin bugetul MECTS în cuantum de 5,5 milioane lei, cu ocazia primei rectificări bugetare din anul 2012, iar din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului va fi diminuată suma aferentă programului “Festivalul Olimpic al Tineretului European ediţia de iarnă, 2013”. Hotărârea vizează modificarea alin.(1) al art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 116/2011 pentru declararea de interes naţional a Festivalului Olimpic al Tineretului European (F.O.T.E.), prin care Elena Udrea a susținut doar declarativ acest eveniment sportiv internațional,  fără să și aloce banii aferenți.

Rectificarea bugetară a fost agreată cu Fondul Monetar Internaţional şi, potrivit Consiliului Fiscal, noile ţinte sunt în concordanţă cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în strategia fiscal-bugetară. Vezi video intregral cu declaratia lui Victor Ponta

Comentarii

Ultimă oră