Sari la conținut

Harta Centenară a României, cusută la Brașov va fi expusă de Ziua Limbii Române

harta-centenara-a-romaniei-a-fost-cusuta-la-brasov-si-va-fi-expusa-de-ziua-limbii-romane

Junii vor prezenta Harta Centenară vineri (31 august 2018), de Ziua Limbii Române. Evenimentul se va desfăşura în Piaţeta Sfântul Ioan!

Pentru al doilea an consecutiv, Braşovul va marca Ziua Limbii Române, printr-o serie de acțiuni care vor avea loc în Piaţeta Sfântul Ioan din spatele Hotelului Aro Palace.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Braşov, în parteneriat cu Radio România, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Braşov şi Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi şi se suprapune parţial cu agenda Târgului de Carte Gaudeamus.

Manifestările vor începe la ora 12.00, când vor fi deschise atelierele de cusături pentru copii (cusături româneşti, împletituri, pictură pe sticlă şi lemn), în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. La ora 17.00 este programat momentul „Ziua limbii române din perspectiva Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Braşov”, iar o oră mai târziu va avea loc prezentarea Hărţii Centenare realizate de Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în prezentarea istoricului Alexandru Stănescu.

La ora 19.00 se va lansa volumul „Braşovul în 100 de poezii” şi va avea loc un recital de poezie cu participarea actorilor Teatrului Sică Alexandrescu din Braşov (Viorica Geantă Chelbea şi Gabriel Costea). Punctul final îl va constitui un moment muzical „Odă limbii române”, susţinut de Nicolae Voiculeţ şi orchestra.

„Anul acesta ziua de 31 august coincide cu festivalul Cerbul de Aur, însă ne-am asigurat că programul celor două manifestări culturale nu se va suprapune”, a anunţat viceprimarul Costel Mihai, în cadrul unei conferinţe de presă.

Harta Centenară a României a fost cusută la Brașov și va fi expusă de Ziua Limbii Române!

30 de femei din Brașov, Basarabia și din țară au cusut împreună această hartă ce ilustrează România și Basarabia, prin motive tradiționale reprezentative pentru fiecare din județele țării. Creația a fost cusută manual pe o pânză de dimensiuni mari (2,1m x 1,5 m).

Vreme de câteva luni, în fiecare zi de joi, participantele au cusut împreună la Casa Junilor – contribuind pe rând, la conturul hărții și individual la realizarea modelelor din fiecare județ. „Spre bucuria noastră, la cusut s-au alăturat câteva doamne din Republica Moldova și din țară”, a mărturisit Antonela Lungu, coordonatoarea proiectului Harta Centenară.

„Harta Centenară este un proiect pe care noi l-am gândit cu respect pentru străbunicile, bunicile şi mamele noastre, care poate au cusut aşteptându-şi soţii să se întoarcă din Război, cu folos pentru noi – să îl lucrăm cu drag de România şi măcar pentru încă o generaţie – să poată admira motivele româneşti.

În centrul hărții se află o cusătură cu logo-ul oficial al Centenarului 1918-2018.

Acest proiect dedicat Centenarului Unirii este realizat de Asociaţia «Mă implic» şi «Comunitatea Motive tradiționale din Țara Bârsei și Împrejurimi»”, a susținut Antonela Lungu, coordonatoarea proiectului Harta Centenar.

Harta Centenară  are conturul cusut cu motivul „Hora fetelor” iar în interior cusături aplicate, cu motive tradiționale reprezentative pentru fiecare zonă și pentru cât mai multe din județele țării.

Produsul final, va constitui pe viitor unul dintre exponatele permanente ale Muzeului din Casa Junilor.

Harta Centenară a României va fi expusă în premieră vineri, 31 august între orele 12.00-19.00, cu ocazia Zilei Limbii Române, în Piața Sfântul Ioan din Brașov.

Comentarii

Ultimă oră