Sari la conținut

Preşedintele Partidului România Mare, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, a declarat că doreşte ridicarea unei statui a lui Iisus Hristos pe Muntele Tâmpa, după modelul celei din Rio de Janeiro. El a declarat că, de la anul,  vrea să strângă banii pentru a ridica  statuia în Braşov, oraşul mamei lui.
„Ştiţi statuia din Rio de Janeiro, dar şi cea de la Lisabona, care o copiază. Visul meu e ca, după ce am ridicat două statui - la Cluj Napoca a lui Woodrow Wilson, preşedintele Americii şi la Braşov al lui Yitzhak Rabin, premierul martir al Israelului - pe Tâmpa, unde era statuia lui Arpad, dărâmată de armata română cu tunurile în septembrie 1916, când am trecut noi Carpaţii, să ridic statuia lui Isus", a arătat Vadim Tudor. „Să exorcizăm locul unde a fost statuia lui Arpad, Iisus să domine toată Ţara Bârsei”, a  mai spus liderul PRM.
Statuia lui Isus are 38 de metri. Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este aşezată pe vârful muntelui Corcovado, are o înălţime de 38 de metri şi este situată la 710 metri deasupra mării, astfel încât poate fi observată din toate părţile oraşului.
Un subiect delicat. Liderul PRM a declarat pentru Braşovul tău că nu crede că autorităţile vor avea ceva împotriva proiectului său. „Să-l văd eu pe acela care nu doreşte o statuie a Mântuitorului. Şi dacă se vor împotrivi, voi găsi alt oraş”, a spus Vadim Tudor.  Trebuie aprobarea Academiei. Purtătorul de cuvânt al primăriei, Sorin Toarcea, spune că subiectul este unul foarte delicat şi suscită multe discuţii. În primul rând, fiind vorba de domeniul public, este nevoie de o hotărâre de Consiliu local, dar şi de o aprobare de la guvern, Tâmpa fiind o rezervaţie naturală. Ar mai trebui, crede Toarcea, întrebate şi Bisericile, pentru că în Braşov sunt mai multe confesiuni, şi nu în ultimul rând, populaţia ar trebui consultată printr-un sondaj sau referendum, pentru că este vorba de un nou simbol al oraşului.
„Arpad” era un arcaş. La  împlinirea a 1.000 de ani de la venirea triburilor maghiare în Pannonia, s-au ridicat statui  în  oraşele vechii Ungarii. În anul 1896, pe Tâmpa a fost amplasată o coloană având în capăt un arcaş din timpul dinastiei arpadiene. Pentru braşoveni, acel monument  de 20 de  metri a rămas sub numele de  statuia lui Arpad, ducele care a condus triburile maghiare în Pannonia. Documentele spun că un anume Ilie Cătărău, împreună cu Timotei Kirilov, a pus dinamită la baza soclului, în septembrie 1913, reuşind să-l deterioreze. Explozia nu a afectat statuia, în schimb a spart o parte a soclului. După dinamitare, statuia de pe Tâmpa a mai fost afectată  de intemperii.
Precedentul cu Yitzhak Rabin. În campania electorală din 2004, Vadim Tudor şi-a cerut public iertare faţă de poporul israelian, deoarece a publicat în ziarele sale  o serie de articole considerate antisemite. Pentru  a arăta că se căieşte cu adevărat, el a amplasat în Parcul Trandafirilor din Braşov, prin intermediul Fundaţiei România Mare, o statuie a liderului politic israelian Itzhak Rabin. Acesta a fost asasinat de către un extremist evreu, la sfârşitul unei mari manifestaţii de sprijin pentru politica sa de pace cu palestinienii arabi.
Elena Cristian

Comentarii

Ultimă oră