Sari la conținut

În Martie, anvelopele de vară vă pot pune în pericol

in-martie-anvelopele-de-vara-va-pot-pune-in-pericol

Încurajați de primăvara care a venit doar calendaristic și de cîteva zile însorite, șoferii care s-au grăbit să-și schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară riscă acum producerea de accidente și amenzi substanțiale.

Temperaturile scăzute sub norma perioadei în care ne aflăm, dar și ninsorile din aceste zile, ar trebui să îi determine pe șoferi să nu renunțe deocamdată la  anvelopele de iarnă de pe mașini.

În plus, rămâne foarte importantă în această perioadă funcționarea optimă a sistemelor de incalzire si dezaburire.

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă, nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011.

Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

Cauciucurile de iarnă sunt construite special pentru a face faţă şofatului în condiţiile dificile caracteristice iernii precum zăpadă, gheaţă, polei, iar experţii în domeniu sunt cu toţii de părere că se comportă mult mai bine decât cauciucurile de vară, atunci când temperatura aerului scade sub valoare de  +7 grade Celsius.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață, fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă, constituie contravenție. Astfel, șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare și să plătească amenzi substanțiale.

Detalii aici:

Comentarii

Ultimă oră