Sari la conținut
in-memoriam-dimitrie-cazacu-

A fost un profesor şi mai ales un om extraordinar, preţuit şi iubit atât de generaţii întregi de elevi cât şi de colegi de cancelarie.  În semn de apreciere mai mulţi foşti elevi ai profesorului doctor universitar Dimitrie Cazacu au dezvelit o placă comemorativă în incinta liceului Andrei Şaguna, unitate pe care dascălul a iubit-o foarte mult. La evenimentul încărcat de emoţie au participat foştii elevi şi colegi.

Mai mulţi elevi ai dascălului Dimitrie Cazacu, din promoţia 1960 au ţinut foarte mult ca profesorul de care s-au simţit cel mai aproape, să aibă o astfel de placă în incinta liceului. Cu toţii îşi aduc aminte cu emoţii şi lacrimi în ochi despre minunatul dascăl care cu timpul pentru unii dintre ei a devenit şi prieten. „În tradiţia acestui liceu, Liceul Andrei Şaguna am ţinut să punem această placă domnului profesor Cazacu, cel mai iubit profesor dintre cei pe care i-am avut şi nu numai noi l-am iubit ci clase întregi ale multor generaţii, de aceea am considerat să-i punem acestă placă”, a declarat Gabriela Despan fost elev, promoţia 1960. „Un om extraordinar, a fost un profesor şi în primul rând un om deosebit şi un prieten deosebit, de altfel avea cultul prieteniei, în jurul dascălului s-au adunat numai oameni de valoare, prieteni adevăraţi, dovadă că a lăsat în urmă numai regrete”, ne-a spus Dan Gogonea fost elev, promoţia 1954.

„L-am preţuit enorm ca şi generaţiile lui de studenţi că a fost şi şeful catedrei de limbi moderne la universitate până să iasă la pensie. Un om…se nasc rar, relativ rar, oameni de valenţele şi calibrul profesorului Cazacu de aceea mă bucur că se dezveleşte o placă în liceul pe care el l-a iubit atât de mult”, ne-a spus Cornel Sălajan, fost coleg. „El a fost un om de cultură al cetăţii, un om extraordinar cunoscut de către toată lumea braşoveană şi de către intelectuali şi de către ceilalţi, un om extrem de iubit şi de generaţiile de absolvenţi şi de către colegii de cancelarie întrucât chiar domnia sa dincolo de a fi profesor a fost un om care a avut foarte multe de spus”, a declarat Dorel Agache directorul Colegiului „Andrei Şaguna”.

Dimitrie Cazacu s-a născut în Basarabia în anul 1927. Mai târziu s-a mutat cu familia la Braşov, iar apoi a urmat cursurile facultăţii de limba şi literatura rusă la Bucureşti. Acesta a lucrat apoi timp de şaizeci de ani ca profesor de limba română şi rusă, fiind în paralel şi scriitor. Profesorul Dimitrie Cazacu a primit titlul de doctor în ştiinţe filologice la facultatea de limbi şi literaturi străine din Bucureşti. A publicat mai multe cărţi printre care: „Rememorări necesare sau inevitabile întoarceri în timp”, „Eminenţi universitari braşoveni ”, „Şase ani de primăvară. Legenda unui suflet studenţesc”, „Rătăcitor prin vremuri, nostalgii şi doruri” – volum de poezii, „Lingvistică şi istorie”, „Jenantele adevăruri. Scrieri nu chiar pe placul tuturor”– volum de eseuri. Profesorul Dimitrie Cazacu a trecut în nefiinţă în luna mai 2013.

Comentarii

Ultimă oră