Sari la conținut

Premieră în România: stomatolog pentru copiii cu autism! Care este situaţia la Braşov

in-premiera-in-romania-stomatolog-pentru-copiii-cu-autism-care-este-situatia-la-brasov

La Bistriţa se desfăşoară un program pilot de desensibilizare şi intervenţii stomatologice pentru copiiii cu autism, pentru care o vizită la dentist poate fi mult mai traumatizantă decât în cazul celorlalţi copii. 9 copii cu tulburare din spectrul autist au fost implicaţi în prima etapă a programului pus la punct de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ”, scrie adevarul.ro.

La Braşov nu există în mod oficial un cabinet stomatologic destinat copiilor cu autism, dar s-au făcut cu succes astfel de intervenţii de mai multe ori în cursul anului trecut cu medicii care au arătat de a lucre cu micuţii cu deficienţa. Reprezentanţi Asociaţiei Copiii de Cristal la Braşov au declarat pentru BraşovulTau.ro că este analizată posibilitatea de a se încheia un parteneriat cu un stomatolog care să lucreze cu copii cu tulburari din spectrul autism.

• Bistriţa, oraş pilot

Reprezentanţii centrului spun că există o problemă la nivel naţional cu copiii care suferă de autism, aceştia ajungând să fie operaţi în clinici de specialitate în cazul unor probleme care s-ar putea rezolva uşor în cabinetele stomatologice, dacă ar exista disponibilitate din partea medicilor şi determinare din partea părinţilor. „Am vrut să demonstrăm eficienţa unui astfel de program şi faptul că e posibilă intervenţia la copii cu autism şi fără anestezie generală, într-o mare parte din cazuri, dacă pacientul e obişnuit gradual cu sunetele, mirosurile şi tipurile particulare de atingeri aferente unei intervenţii stomatologice. (...) Principalul beneficiu este, din punctul meu de vedere, faptul că am reuşit să lucrez aproape complet cu 5 copii diagnosticaţi cu autism, care anterior acestui program refuzaseră să intre în cabinetul stomatologic”, susţine Ana Dragu, preşedintele Asociaţiei Autism Europa. Acesta este un program pilot în România, care pune la dispoziţia medicilor stomatologi români sau organizaţiilor interesate un modul de curs.


CITEŞTE MAI MULTE PE: adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră