Sari la conținut

În școlile din România se va desfășura proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică″

in-scolile-din-romania-se-va-desfasura-proiectul-asculta-cinci-minute-de-muzica-clasica-

Creaţiile marilor compozitori Mozart, Beethoven sau Bach vor răsuna săptămânal în grădiniţele şi şcolile din România.

Prin proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică″, profesorii de educaţie muzicală vor descărca fişiere audio de pe un site şi vor organiza audiţii în clase, acolo unde există echipamente.

Desfășurat sub sloganul „Music is life/ Muzică e viaţă”, proiectulului „Ascultă cinci minute de muzică clasică″ în şcoli, are ca scop să îi ajute pe elevi să îşi formeze o cultură muzicală bogată, dar şi să fie mai creativi, de a-i familiariza pe elevi cu valorile muzicii clasice nu doar în mod teoretic, ci în mod practic, prin audiţia efectivă.

Potrivit proiectului Ministerului Educaţiei, fişierele audio vor fi trimise săptămânal în şcoli prin transfer online şi pot fi ascultate acolo unde există echipamente.

(Ca un exemplu, alegerea din această săptămâna este partea a două din pastorala lui Beethoven, Simfonia a VI-a.)

Concret, profesorii recunosc că programa școlară în cazul orelor de Educație Muzicală nu mai ţine pasul cu gusturile elevilor.

Și totuși....potrivit unui studiu recent, realizat de GFK, peste 30% dintre profesori nu sunt deschişi spre lucruri practice la cursuri.

Proiectul „Ascultă cinci minute de muzică clasică″ lansat pentru prima dată în cateva școli în anul 2014 cunoaște acum o nouă formă de dezvoltare. El facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a materialelor ce includ atât o lucrare muzicală, cât și o poveste legată de ea. Copiii au și posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu întrebări legate de opusurile ascultate.

În anul școlar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toată țara au participat la proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică"; în anul școlar 2015-2016 la proiect au participat 145.000 de copii și au fost organizate și două concursuri naționale: unul de desene inspirate de muzică, pentru elevii claselor primare și unul de audiții muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale. În anul școlar 2016-2017, la proiect au participat 165.000 de elevi și a fost organizată a doua ediție a concursului național "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

 Iar pentru anul școlar 2017-2018, proiectul „Ascultă 5 minute de muzică clasică" este extins în toate școlile și grădinițele din România, unde există echipamente care fac posibilă ascultarea la ore a materialelor muzicale recomandate.

Pe site-ul proiectului, pe langă lucrările recomandate să fie ascultate la orele de curs, s-au realizat şi alte arhive audio utile: Biblioteca profesorului de muzică (cu lucrări solicitate de profesori, existente în programa şcolară) şi Biblioteca tânărului interpret (cu lucrări solicitate de elevii din liceele de artă).

Mai multe informaţii despre această campanie pot fi accesate pe pagina www.romania-muzical.ro/5minute care găzduieşte, de asemenea, fişierele audio ale pieselor din proiect, precum și concursul destinat elevilor.

Comentarii

Ultimă oră