Sari la conținut

„Serbările Cetății”, în perioada 8-10 iunie 2018, la Brașov

incep-serbarile-cetatii-brasov

Brașovenii și turiștii sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni la Cetatea Brașovului unde au loc „Serbările Cetății Brașov”!


   O paradă a Junilor Braşovecheni şi a portului popular românesc, ateliere pentru copii şi adulţi, echitaţie şi aruncatul buzduganului, iniţiere în Hora Junilor, concerte de muzică uşoară şi populară dedicate Centenarului Unirii, au loc în cadrul evenimentului „Serbările Cetăţii” , ediţia a II-a, care se desfăşoară în perioada 8-10 iunie 2018, pe dealul Straja de lângă Cetăţuia Braşovului.

Evenimentul face parte din proiectul „Tradiţii Braşovechene în România Centenarului”, proiect iniţiat de Societatea Junilor Braşovecheni şi finanţat din bugetul municipiului Braşov şi are scopul de a promova şi de a pune în valoare patrimoniul cultural imaterial braşovean, în contextul aniversării Centenarului României Mari.

„Obiceiurile vechii comunităţi româneşti din Braşovechi sunt îndeobşte puţin cunoscute, deşi românii din zona de nord a Braşovului au avut tradiţii asemănătoare cu ale românilor din Şcheii Braşovului. Aceste obiceiuri sunt perpetuate până în zilele noastre de către Societatea Junilor Braşovecheni, care doreşte ca în anul Centenarului Marii Uniri să lărgească audienţa, să caute public nou, promovând tradiţiile şi portul popular din Braşovechi, în cadrul unor evenimente culturale tradiţionale (jocurile, maialurile), care se vor desfăşura în spaţii pline de semnificaţii istorice ca Dealul Straja şi Cetăţuia sau Crucea de la Foişorul Roşu. Publicul ţintă sunt localnicii, turiştii, amatorii de tradiţii şi de activităţi interactive în aer liber”, a declarat preşedintele Societăţii Junilor Braşovecheni, Mihai Moraru.

Activităţile propuse în cadrul proiectului „Tradiţii Braşovechene în România Centenarului” mai cuprind pe lângă evenimentul Serbările Cetăţii, un joc strămoşesc, un maial, precum şi editarea broşurii „Tradiţii Braşovechene. Junii Braşovecheni la Centenarul României Mari” a cărei lansare va avea loc în luna octombrie când se va încheia proiectul.

Evenimentul „Serbările Cetăţii” va începe vineri, 8 iunie 2018, cu un spectacol intitulat Seara şlagărelor româneşti, eveniment dedicat copiilor talentaţi la care participă copii invitaţi din toată ţara. Seara va continua cu recitaluri speciale, în intervalul orar 18,00-20,00, fiind invitaţi Carmen Rădulescu şi Ciro De Luca.

Sâmbătă, 9 iunie 2018, programul manifestărilor va începe la ora 12,30, în Piaţa Sfatului, de unde pleacă în paradă până pe Dealul Straja, Junii Braşovecheni, alături de ansambluri folclorice, trăsuri trase de cai cu diverşi invitaţi, acompaniaţi de Fanfara Ţara Bârsei. Odată ajunşi pe Dealul Straja, evenimentul va fi deschis cu Hora Junilor, după care până la ora 20,00 vor avea loc concerte de muzică populară susţinute de ansambluri folclorice din judeţul Braşov şi de interpreţii Elena Merişoreanu, Cătălin Doinaş şi Adina Roşca.

Duminică, 10 iunie 2018, programul va începe la ora 13,00 cu Hora Junilor şi va continua până la ora 20,00 cu spectacole de folclor susţinute de ansamblurile folclorice „Poarta Dorului”, „Muguraşii Pietrei Craiului”, „Cununa Bodului”, „Măgura Codlea”, formaţia „Atomic” şi invitatul special Ionuţ Langa.

Pe lângă spectacolele folclorice, pe parcursul celor două zile vor fi organizate ateliere pentru copii şi adulţi și diferite activități precum: echitaţie, aruncatul buzduganului, iniţiere în Hora Junilor.


„Serbările Cetății Brașov 2018” au loc în perioada 08 iunie – 10 iunie 2018, pe platoul estic al Cetățuii Brașovului. Timp de 3 zile Brașovul va fi în sărbătoare.


..........................................................................................


Programul evenimentului „Serbările Cetăţii” , ediţia a II-a:

Vineri, 8 iunie 2018


SPECTACOL DE MELODII ȘI ȘLAGĂRE ROMÂNEȘTI


orele 16.00-20.00
Eveniment dedicat copiilor talentați; participă copii invitați din toată România
Recital Carmen Rădulescu și Ciro De Luca

Sâmbătă, 9 iunie 2018


orele 12.30-13.30


PARADA JUNILOR ȘI A PORTULUI POPULAR ROMÂNESC


Participă Junii Brașovului și ansamblurile invitate
Traseu: Piața Sfatului – strada Mureșenilor – Eroilor – Primărie – Colonel Buzoianu – strada Cetățuii – Cetățuia

Spectacolul va debuta la Cetate în jurul orelor 13.30, cu un salut din partea organizatorilor și hora junilor, după care la orele 14.00 începe programul artistic care va dura până la orele 19.30.

orele 16.00-20.00


SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI


Participă trei ansambluri de dansuri populare
Recital Elena Merișoreanu

(Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR)


    Duminică, iunie 2018


  orele 13.30-20.00


MAIALUL JUNILOR BRAȘOVECHENI – eveniment tradițional al vechii comunități românești din Brașovechi

Eveniment dedicat amatorilor de tradiții și folclor
Ansamblurile invitate în duminica maialului vor interpreta părți alese din folclorul național și din Țara Bârsei și cu cântece naționale.

Participă patru ansambluri de dansuri populare ( „Poarta Dorului”, „Muguraşii Pietrei Craiului”, „Cununa Bodului”, „Măgura Codlea”)


  ora19.00 -  Recital Ionuț Langa

(Ateliere pentru copii și adulți, Inițiere în Hora JUNILOR pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului, inițiere în Hora JUNILOR)

Comentarii

Ultimă oră