Sari la conținut

Începe a 10-a ediţie a Festivalului „Musica Barcensis”

incepe-a-10a-editie-a-festivalului-musica-barcensis

Avem în față aproape trei luni de muzică clasică pusă în valoare în obiective monument din Țara Bârsei. „Musica Barcensis” va aduce spectacole în 9 biserici fortificate. Noutatea ediției: concertul în aer liber din Cetatea Feldioara!

În perioada 6 iulie – 1 septembrie 2019, în 9 biserici fortificate din judeţul Braşov, dar şi în Cetatea Feldioara, localnicii şi turiştii vor putea participa la concerte de muzică clasică, în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului „Musica Barcensis”.

Anul acesta, a precizat directorul muzical al festivalului, Steffen Schlandt, este o ediţie aniversară, motiv pentru care s-a optat pentru o nouă formulă a afişului de prezentare. „Pe afiş se regăseşte crinul stilizat, simbolul Ţării Bârsei, pe fundal luminos”, a declarat Steffen Schlandt.


   O altă noutate a ediţiei din acest an va fi concertul în aer liber din curtea Cetăţii Feldioara, eveniment care se va desfăşura în data de 3 august 2019. În cazul în care va ploua, spectacolul se va desfăşura în biserica evanghelică din localitate.

În schimb, anul acesta, Biserica Sfântul Bartolomeu nu va mai găzdui concerte, aşa cum s-a întâmplat la ediţiile anterioare. „Spectacolele din zilele de duminică din luna iulie, care se desfăşurau în Biserica Sfântul Bartolomeu se vor organiza în acest an la Biserica Neagră. Unul dintre motive este că în respectivele zile sunt programate spectacole ale unor formaţii cu mulţi membri, iar acestea au nevoie de un spaţiu mai mare. Pe de altă parte, reprezentanţii Bisericii Sfântul Bartolomeu au decis ca anul acesta să nu mai facă parte din agenda festivalului”, a explicat Steffen Schlandt.

240 de artişti din România, Germania, Grecia, Elveţia, Ungaria şi Norvegia


    Concertele se vor desfăşura în Braşov (Biserica Sfântul Martin şi Biserica Neagră), Codlea, Cristian, Ghimbav, Hărman, Prejmer, Râşnov şi Vulcan, precum şi în Cetatea Feldioara. Anul acesta au fost programate 17 concerte cu repertorii adaptate spaţiului de patrimoniu. Vor fi prezenţi peste 240 de artişti, solişti şi ansambluri vocale şi instrumentale din România, Germania, Grecia, Elveţia, Ungaria şi Norvegia.

    Excursie de 12 ore în mai multe biserici fortificate din judeţul Braşov


     Organizatorii festivalului au anunţat că vor organiza şi în acest an excursia muzicală, având ca temă orgile din Ţara Făgăraşului. Aceasta va avea loc în 6 iulie 2019, iar în agendă au fost incluse bisericile din Cincşor, Făgăraş, Ghimbav şi Vulcan. La excursie vor participa în jur de 100 de persoane, iar organizatorii au precizat că acestea vor avea parte de o zi extrem de lungă, având în vedere că se va pleca din Braşov la ora 8.00, iar întoarcerea este programată la ora 20.00.


    Bugetul total al Festivalului Musica Barcensis este de aproximativ 68.000 lei, din care suma de 50.000 lei a fost primită de la Consiliul Judeţean Braşov, prin programul de finanţare a evenimentelor culturale din anul 2019.


  Organizatori ai evenimentului sunt Fundaţia pentru Cultură şi Patrimoniu Forum ARTE, Biserica Evanghelică CA din România – Parohia Braşov şi bisericile evanghelice în care au loc concertele.

Luiza Zan, în concertul de deschidere


  Primul spectacol din cadrul festivalului se va desfăşura duminică 7 iulie 2019, la Hărman, începând cu ora 18.00, concertul fiind susţinut de Luiza Zan&Paul Pavelescu. La eveniment, sunt aşteptaţi şi bicicliştii din Asociaţia Braşovul Pedalează, care au devenit parteneri tradiţionali ai evenimentului.


   Finalul festivalului va fi dedicat tinerilor şi copiilor. Copii vor fi aşteptaţi în 31 august 2019 la Biserica Sfântul Martin, pentru a se delecta alături de părinţi şi bunici cu o nouă poveste muzicală. Ultimul concert este programat pentru data de 1 septembrie 2019, la Biserica Neagră şi va fi susţinut de Orchestra de Tineret Junge Philharmonie Ostwurttemberg din Germania.

Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, cetăți și biserici fortificate din zona Brașovului, monumente de valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural privilegiat. Muzica, spațiul gotic sau clasicist și itinerariul spre concert vor oferi vizitatorilor experiențe armonioase și mereu surprinzătoare.

Mai multe informații despre acces, concerte și artiști se găsesc pe site-ul www.forumarte.ro/musica-barcensis/ .


........................................................................................


   Programul complet al Festivalului „Musica Barcensis”, ediția a 10-a:
 
6 iulie 2019 – între orele 8.00 – 20.00: Excursie muzicală - Orgi din Ţara Făgăraşului - Cincşor - Făgăraş - Vulcan – Ghimbav


7 iulie 2019 – ora 18.00 - Hărman: Deschiderea festivalului - Concert Luiza Zan & Iulian Pavelescu (cu participarea Asociației „Braşovul Pedalează”)


13 iulie 2019 – ora 18.00 - Codlea: Ansamblul baroc Transylvania


14 iulie 2019 – ora 18.00 - Biserica Neagră: Ansamblul baroc Follia Suavissima


20 iulie 2019 – ora 18.00 - Râşnov: Ansamblul baroc Elena & Paul Cristian & Klaus Philippi


21 iulie 2019 – ora 18.00 - Biserica Neagră: Orchestra barocă Musica Ricercata


27 iulie  2019 – ora 19.00 - Râşnov: Ensemble Olivastro & Istvan Csata


28 iulie 2019 – ora 18.00 - Biserica Neagră: Ansamblul baroc Flauto Dolce & Gabor Hegy


3 august 2019 - ora 18.00 - Cetatea Feldioara: Ansamblul Codex


4 august 2019 - ora 17.00 - Prejmer: Cantate Domino


10 august 2019  – ora 18.00 – Ghimbav: Trio Alfa


11 august 2019 – ora 17.00 – Prejmer: Jugendbachchor & Capella Coronensis


17 august 2019  – ora 18.00 – Cristian: Corul Thessaloniki


18 august 2019 – ora 17.00 – Prejmer: Ansamblul baroc Fonte Di Gioia


24 august 2019 – ora 18.00 – Vulcan: Ansamblul baroc Trio Avantd’anches


25 august 2019 – ora 17.00 – Prejmer: Cvintetul vocal Anatoly


31 august 2019 – ora 19.00 – Biserica Sf. Martin Braşov: Poveste muzicală Bucharest Winds Ensemble


1 septembrie 2019 – ora 18.00 - Biserica Neagră: Junge Philharmonie Ostwurttemberg.

.................................................................................

Concert de debut al ediției a X-a a Festivalului Musica Barcensis:

Luiza Zan – voce

Iulian Pavelescu – chitară

Cu participarea Asociației „Brașovul Pedalează”

(Plecarea cu biciclete – 0ra 16:30 – fântâna arteziană Coresi Shopping Resort)

Concert  LUIZA ZAN & IULIAN PAVELESCU

Ora: 18.00

Locația: Biserica Evanghelică Hărman

Intrarea la concert este gratuită

A 10-a ediție a festivalului debutează cu o tură pe biciclete din Brașov spre Biserica Fortificată din Hărman, cu participarea Asociației „Brașovul Pedalează”.


    Plecarea are loc duminică, 7 iulie 2019, la ora 16:30, de la fântâna arteziană de la Coresi Shopping Resort. Traseul are 8,5 kilometri și se desfășoară pe drumuri publice. Drept urmare, se vor respecta regulile de circulație. Se va merge pe bld. 13 Decembrie, se va trece pasarela spre Sânpetru, se intră în localitate și se merge apoi pe Calea Hărmanului până în localitatea Hărman, la biserica fortificată.


     La Biserica Fortificată din Hărman, de la ora 18:00, este programat un concert susținut de Luiza Zan & Iulian Pavelescu.

Născută în Tulcea pe 7 octombrie 1980, Luiza Zan este una din cele mai proeminente voci ale jazz-ului românesc. Cu virtuozitate și eleganță, vocea ei caldă și impunătoare doboară ușor bariera tiparelor și a preconcepțiilor.

A câştigat numeroase premii la concursurile autohtone de jazz, pasiunea pentru competiţie ducând apoi la prestigiosul şi de netăgăduit mult meritatul premiu al II-lea la Shure Jazz Voice Competition, în cadrul festivalului de Jazz din Montreux, Elveţia, cel mai vechi festival din Europa şi unul dintre cele mai aclamate din lume, în iulie 2014.

Pregătirea muzicală o desăvârșește odată cu absolvirea cursurilor Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, secţia lied-oratoriu, clasa prof. Marie-Jeanne Stoia, însă participă constant la workshop-uri și masterclass-uri cu diverși muzicieni consacrați: Dennis Chambers, Neenna Freelon, etc, înainte de a fi ea însăși pedagog – între anii 2008-2010 predă jazz vocal la Universitatea de Muzică București și între anii 2010 – 2014 susține cursul de jazz vocal în cadrul taberei de muzică IconArts.

Studiază jazz cu saxofonistul american Rick Condit şi cu pianistul american Armen Donelian.

În iulie 2004 cîştigă premiul I la festivalul Cerbul de Aur, secţiunea interpretare, alături de trupa Slang.

Iulian Pavelescu  a absolvit în 2002 cursurile Facultății de Compoziție din cadrul Universității de Arte George Enescu din Iași, fiind în prezent corepetitor la clasa de balet a Liceului de Arte.

Pasiunea pentru chitară jazz l-a făcut să urmeze cursuri de specialitate cu saxofonistul american Rick Condit și celebrul chitarist Tom Wolfe, pe lângă orele petrecute la clasa de jazz a profesorului Romeo Cosma, conturându-și stilul fingerstyle, inspirat de muzica lui Joe Pass, sau Wess Montgomery, Pat Metheney, Lee Ritenour.

Concertează în diferite formule la festivalul de la Gărâna,  Atheneul din Iași, Stuffstock, Festivalul de jazz de la Brăila, Festivalul de jazz de la Galați, Festivalul de Teatru Piatra Neamț.

Comentarii

Ultimă oră