Sari la conținut
incepe-campania-de-testare-gratuita-pentru-hepatita

Săptămâna Europeană a Testării Hepatitelor va fi marcată în perioada 18-25 mai, iar în România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice va începe o campanie de testare, sub motto-ul „Testare.Tratare.Prevenire.”

Astfel, în mai multe oraşe, printre care şi Braşovul, sunt programate testări rapide pentru cei aflaţi în situaţii vulnerabile, în special cei fără venituri sau neasiguraţi în sistemul de sănătate.

La Braşov, testările vor fi făcute în 22 mai, începând cu ora 10.00, la Fundaţia Bucuria Darului.

Vor fi testaţi cei care vor dori aflaţi în evidenţele Fundaţiei, dar şi alţi braşoveni care doresc acest lucru. În toată ţara, APAH-RO vrea să testeze în aceste zile aproximativ 1.000 de persoane defavorizate.Acestea vor fi testate cu teste clasice de sânge şi teste rapide.

La nivelul regiunii europene OMS, se estimează că 13,3 milioane de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 15 milioane cu virusul hepatitic C. În consecinţă, anual, hepatitele B şi C generează peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatică şi cancerul.

România este fruntaşă în Europa în această privinţă şi printre primele 10 în lume a infecţiei cu HVC. Majoritatea pacienţilor cu afecţiuni hepatice sunt depistaţi în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecţiuni, asta pentru că mulţi pacienţi nu prezintă simptome şi, de cele mai multe ori, ajung la medic atunci când sunt în stadii avansate de boală.

Aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, prevalenţa hepatitei B în România este de 5,6%.

Comentarii

Ultimă oră