Sari la conținut

Începe „Cupa Mondială de Sărituri cu Schiurile - Feminin”, pe Valea Cărbunării

incepe-cupa-mondiala-de-sarituri-cu-schiurile-feminin-pe-valea-carbunarii-

Cele mai bune săritoare cu schiurile din lume se vor duela la Râșnov. Complexul de pe Valea Cărbunării va găzdui competiţia pentru a cincea oară.


    România va găzdui pentru a cincea oară două etape ale celei mai importante competiţii feminine de sărituri cu schiurile, Cupa Mondială, eveniment ce se va desfăşura la Râşnov, la finalul acestei săptămâni (25-27 ianuarie 2019). După cum a devenit tradiţie, Complexul Olimpic pentru Sărituri cu schiurile de la Râşnov va găzdui şi în acest an cele două etape ale Cupei Mondiale la feminin. Întrecerile sunt programate în zilele de 25, 26 și 27 ianuarie 2019.


      Vor participa cele mai bune sportive din lume, la sărituri cu schiurile. Printre ele se numără ocupantele podiumului olimpic de la ultima ediţie, Maren Lundby (Norvegia), Katarina Althaus (Germania) şi Sara Takanashi (Japonia), care, de altfel, se plasează în fruntea clasamentului general, după primele patru reuniuni ale actualului sezon, reuniuni găzduite de Lillehammer, Premanon, Sapporo şi Zao.

Rezultatele vor conta pentru stabilirea clasamentului mondial.


   La Râşnov, la cel de-al cincelea popas al caravanei Cupei Mondiale, şi-au anunţat prezenţa 48 de sportive, din 14 ţări, printre care şi România. Țara noastră va fi reprezentată de Dana Haralambie, care a acumulat deja 25 de puncte în actualul sezon şi Diana Trâmbiţaş, aflată la al doilea an al participării în circuitul Cupei Mondiale.

Federaţia Română de Schi Biatlon în parteneriat cu Primăria Râşnov, cu sprijinul financiar al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi al Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi cu susţinerea permanentă a Consiliului Judeţean şi a Primăriei Braşov, au făcut toate pregătirile pentru competiţii.

În cazul creşterii temperaturii aerului, concomitent cu producerea de precipitaţii sub formă de ploaie, organizatorii sunt pregătiţi cu depozite de zăpadă, care să fie aduse pe trambulină.

  În ceea ce priveşte programul competiţiei, vineri, 25 ianuarie 2019, de la ora 12.00, va avea loc antrenamentul oficial, iar de la ora 14.00 se va desfăşura prima runda de calificări.

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, programul va începe de la ora 12.30, cu săriturile de probă. De la 13.30 va avea loc prima manşă a competiţiei, urmată de manşa finală (la care vor participa primele 30 clasate în prima manşă). Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere.

Duminică, 27 ianuarie 2019, programul competiţional va începe de la 12.15 cu o rundă de calificări. Manşa I va începe de la ora 13.30 şi va fi urmată de manşa finală şi festivitatea de premiere.

   Spectatorii vor avea acces liber la întreceri, organizatorii punând la dispoziţie curse regulate din centrul oraşului  Râșnov către complexul sportiv de pe Valea Cărbunării.

Competiţia va fi transmisă, în direct, de Eurosport şi TVR 3.


        La competiţia care se va desfăşura la Complexul de trambuline din Valea Cărbunării, sunt înscrise primele 40 de sportive din clasamentul mondial. Este cea mai importantă competiţie sportivă internaţională nu doar pentru judeţul Braşov, ci și pentru ţara noastră.


      În clasamentul mondial al săritoarelor cu schiurile conduce Katarina Althaus (Germania) cu 622 de puncte, urmată de Maren Lundby (Norvegia), care a câștigat prima sa etapă în Cupa Mondială chiar la Râșnov în 2017, cu 588 de puncte. Pe locul al treilea se află Daniela Iraschko-Stolz (Austria) cu 459 de puncte. Reprezentanta României, Daniela Haralmbie ocupă locul 33 în lume cu 25 de puncte.

Frumuseţea şi valoarea bazei de sărituri cu schiurile de la Râşnov este apreciată la nivel mondial. Astfel Râşnovul a fost inclus în elita celor 20 locaţii unde se desfăşoară Cupa Mondială Feminină de Sărituri cu Schiurile. La baza sportivă de pe Valea Cărbunării din Râşnov sunt patru trambuline de sărituri cu schiurile, cea mai mare având dimensiunea de 100 de metri. Investiţia în complexul sportiv de la Râşnov se ridică la 13 milioane de euro.

Baza de sărituri cu schiurile de la Râşnov i-a impresionat pe reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS). Trambulinele au fost inscluse într-un album alături de alte 44 de baze sportive, din totalul celor 1460 existente în lume. În albumul care este editat în patru limbi (engleză, franceză, germană şi rusă) sunt prezentate şi fotografii cu aceste trambuline. Trambulinele la Râşnov sunt unicat în România.


...................................................................................................................................


   Cele două etape din România ale „Cupei Mondiale de Sărituri cu Schiurile/Feminin”, se vor desfăşura după următorul program:

Vineri, 25 ianuarie 2019 - ora 12,00 -antrenament oficial; ora 14,00 - calificări;

Sâmbătă, 26 ianuarie 2019 - ora 12,30 - săritura de probă; ora 13,30 - manşa I, urmată de manşa finală (la care vor participa primele 30 de sportive clasate în manşa I);


    Duminică 27 ianuarie 2019 - ora 12:15 - calificări pentru ce-a de-a doua etapă a reuniunii de la Râşnov; ora 13:30 - manşa I, urmată de manşa finală.

 Intrarea publicului este liberă.

Pentru a veni în sprijinul râșnovenilor dar și a turiștilor care vor să asiste la acest eveniment sportiv, Primăria Orașului Râșnov va pune la dispoziție mai multe mijloace de transport în comun, care vor face legătura cu Complexul Olimpic de pe Valea Cărbunării.

Transportul este gratuit și se va face pe ruta Cinema Amza Pellea - Dispensar Veterinar - Intrare Valea Cărbunării - Complexul Olimpic de Sărituri cu Schiurile și retur.

Comentarii

Ultimă oră