Sari la conținut

Începe recensământul locuitorilor din cartierul Gârcini

incepe-recensamantul-locuitorilor-din-cartierul-garcini

Autoritățile vor începe numărătoarea oficială a locuitorilor din cartierul Gârcini, pentru demararea unui amplu proiect de dezvoltare comunitară.

Proiectul de modernizare al cartierului Gârcini, cu o importantă comunitate de rromi, va începe cu recensământul locuitorilor din zonă, care va sta la baza elaborării unei strategii, a anunțat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.

„V-am informat acum câteva săptămâni că s-a înființat Grupul de Acţiune Locală Gârcini. Acum așteptăm oferte, sper de la firme din Brașov, care să facă acest recensământ. Este de fapt un studiu mai amplu referitor la nevoile din zonă, la proiectele care se pot implementa. Dorim să accesăm în jur de 700 de milioane de euro pentru zona Gârcini, pe infrastructură, educaţie”, a precizat Virgil Popa.

Recensământul ar urma să se finalizeze spre sfârșitul verii şi va costa în jur de 60.000 de lei.

.........................................................................................................................

Primarul din Săcele, Virgil Popa, a prezentat dealtfel  planurile pentru dezvoltarea celei mai mari comunităţi cu populaţie defavorizată din ţară, care se află în cartierul Gârcini, judeţul Braşov.

Edilul a spus că primul pas a fost făcut pentru facilitarea accesării de fonduri, europene sau guvernamentale, după caz. A fost înfiinţat Grupul de Acţiune Locală (GAL) Gârcini.

„Comisia Europeană a propus pentru perioada 2014-2020 un nou instrument de dezvoltare teritorială în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale de la nivel urban și anume Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC). Acest lucru implică formarea unui parteneriat local și implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală (SDL). Înființarea GAL-ului este primul pas pentru demararea proiectelor viitoare”, a explicat Primarul Virgil Popa.

Astfel, GAL Gârcini este format din reprezentanţi ai autorităților și instituțiilor publice precum UAT Municipiul Săcele și Liceul Tehnologic „Victor Jinga”, ONG-uri implicate în procesul de dezvoltare locală - Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, trei agenți economici locali, reprezentați ai societății civile din municipiul Săcele, inclusiv din cadrul comunității Gârcini: Asociația Comunității Gârcini, Asociația pentru Promovarea Economiei Sociale, Asociația Portavicum - Pentru o Nouă Comunitate, Asociația Clusterului Regional Electrotehnic – ASCRET.

„Următorul pas în această strategie este realizarea unui recensământ local în cartierul Gârcini, care ne va arăta care este realitatea acestei comunități, ce nevoi are și bineînțeles, care sunt proiectele pe care va trebui să le implementăm pentru a veni în sprijinul ei. Dacă strategia pentru zona Gârcini va fi selectată, vor putea fi accesate fonduri europene în valoare de şapte milioane de euro, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) și prin Programul Operațional Regional (POR). Acești bani vor merge în special în două direcții: infrastructură și educație”, a precizat Primarul din Săcele.

Comentarii

Ultimă oră