Sari la conținut

Istoria tehnicii audio şi video, la Braşov (galerie foto)

Filme vechi, chiar cele  dintâi proiectate la Braşov în 1904-1905, de o valoare inestimabilă,  fonografe şi gramofoane, dar şi multe alte aparate de colecţie care ne  aduc aminte de vremuri de mult apuse, ajung din nou sub lumina  reflectoarelor.

Toate fac parte dintr-o colecţie  impresionantă din domeniul audio-vizualului ce aparţine inginerului  Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. Expoziţia  unicat „Miracolul Tehnic“ a fost inaugurată ieri, la Braşov, la Muzeul  Civilizației Urbane, din Piața Sfatului nr. 15.
Astfel, timp de trei  luni, braşovenii şi turiştii pot admira cele mai vechi aparate de  fotografiat care au existat în ţara noastra, dar şi patefoane,  gramofoane, flaşnete şi chiar telefoane care aduc aminte de vremea  străbunicilor.
Peste 7000 de fotografii. Colecţia  particulară a inginerului Aristotel Căncescu numără acum peste 7.000 de  imagini, fiind una dintre cele mai mari din ţară. Acesta conţine şi  filme vechi, chiar cele dintâi proiectate la Braşov în 1904-1905 şi încă  zece ore de proiecţie de film din perioada 1920-1921 cu o valoare  inestimabilă. Din colecţia de fonografe şi gramofoane se numără un  aparat radio din 1926, din prima serie, un edifon din 1928-1929 sau un  aparat de filmat din anii ’30, care funcţiona cu acumulatori.
Hobby din tinereţe. Pasiunea lui Aristotel Căncescu a început de mai bine de 20 de ani. „La  început a fost un hobby, din tinereţe. Ca inginer şi membru al  Foto-Clubului din Braşov eram preocupat de istoria fotografiei în  special, eu însumi fiind în acea vreme un pasionat fotograf. Cunoşteam  tradiţiile atelierelor foto din Braşov.
La acea vreme, am ajuns să  intru în posesia a zece fotografii vechi din Braşov. Fascinat de această  lume regăsită prin imagini, Braşovul cu monumentele sale încărcate de  istorie, am apreciat valoarea documentară a acestor fotografii. Acestea  sunt mărturii autentice ale oraşului din sec. al XIX-lea şi prima parte a  sec. al XX-lea”, spune colecţionarul Aristotel Căncescu. Inginerul  Aristotel Căncescu se mai ocupă şi de realizarea de filme documentare  despre industria braşoveană.   "Braşovenii care vor veni la  expoziţie vor vedea aparate vechi, pe care le foloseau bunicii lor, cum  ar fi gramofoane, patefoane, un radio din 1926, din prima serie etc.  Toate aparatele expuse aici erau deteriorate. Împreună cu fratele meu şi  cu Sorin Vintilă le-am reabilitat şi le-am pus în stare de funcţionare.  Vreau să precizez că această expoziţie pentru trei luni de zile am  pus-o gratuit la dispoziţia muzeului. Toţii banii care vor fi încasaţi  vor fi donaţi muzeului de Etnografie." a declarat Aristotel Căncescu, colecţionar  (S. F. ) Vezi mai multe poze în galerie foto semnată de Răzvan Boacă.

Comentarii

Ultimă oră