Sari la conținut

Mâine, de la ora 10, la Şcoala Generală 9, - str. Aleea Lăcrămioarelor 2- , Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă- ISU- Braşov va lua parte la o acţiune de plantat puieţi de brad. Evenimentul este legat de sărbătorirea în 2010 a Anului Internaţional al Biodiversităţii şi este realizat în colaborare cu Direcţia Silvică.
Totodată ISU lansează un apel de prevenire a incendiilor în timpul deplasărilor la „iarbă verde”- la un grătar.
Printre măsurile de siguranţă care se pot lua se numără: pregătirea focului doar în locurile special amenajate sau în zone cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în niciun caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt; supravegherea continuă a focului, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii; stingerea cu apă sau pământ a focului/cărbunilor încinşi înainte de a pleca din pădure. Nu în ultimul rând, nu lăsaţi copiii să se joace cu focul.
Păstrarea curăţeniei este un alt aspect de prevenire a dezastrelor, deoarece hârtiile, resturile de mâncare şi sticlele pot contribui la propagarea incendiilor în pădure.
Statisticile mondiale vin în susţinerea unei atitudini responsabile faţă de mediul înconjurător:
-un singur copac absoarbe 10% din emisiile de CO2 pe care o persoană le produce într-un an;
-40 de hectare de pădure pot asigura necesarul de oxigen dintr-un un an pentru 18 persoane;
-arborii ajută la consolidarea terenului şi previn alunecările de teren;
- o barieră de copaci acţionează aproape ca un zid de piatră împotriva poluării fonice;
- pomii îmbunătăţesc calitatea apei prin încetinirea şi filtrarea apei de ploaie şi reduc gradul de poluare al apei ce ajunge în pânza freatică;
- copacii încetinesc evaporarea apei din sol şi sporesc umiditatea din aer;
- arborii acţionează ca un filtru împotriva razelor ultraviolete (cauzatoare de cancer de piele);
- doar 3 copaci plantaţi strategic în jurul casei pot reduce la jumătate, pe timpul verii, cheltuielile pentru aerul condiţionat.

Comentarii

Ultimă oră