Sari la conținut

Greenpeace a obţinut în instanţă harta cu potenţiale locaţii pentru viitoarea centrală atomică românească.

102 localităţi se află pe harta cu potenţiale locaţii pentru viitoarea centrală nucleară pe care ar urma să o construiască România până în 2025. Organizaţia Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice au obţinut în instanţă desecretizarea listei, în urma unui proces cu Ministerul Economiei.

Lângă râuri. Majoritatea se află de-a lungul unor râuri din jumătatea de nord a ţării - Cluj, Maramureş, Neamţ, Vaslui, Braşov, Sibiu, Hunedoara, Arad - sau în Dobrogea, potrivit unei hărţi care a fost ţinută la secret până de curând. Potrivit hărţii, multe dintre locaţiile propuse se află în apropierea unor oraşe mari: Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu sau Baia Mare.

Bani mulţi, rezultate secrete. Potrivit organizaţiei ecologiste, statul a plătit sute de mii de euro pentru studiul privind amplasarea viitoarei centrale, deşi ar fi trebuit să întrebe populaţia în această privinţă înainte de a aloca fondurile. Studiul, finalizat în 2009, arăta, conform unor surse, că locaţia cea mai potrivită pentru amplasarea viitoarei centrale nucleare a României este între Făgăraş şi Tălmaciu, pe Olt. Studiul a costat 3,58 milioane de lei, proveniţi din fonduri structurale. Greenpace nu a obţinut deocamdată desecretizarea completă a studiului.

Politică nucleară. În ciuda dezastrului de la Cernobîl, de acum 25 de ani, energia nucleară a fost privită ca o soluţie mult mai eficientă şi mai puţin poluantă decât cele tradiţionale. Accidentul de la centrala japoneză Fukushima, de luna trecută, a determinat mai multe state să-şi revizuiască politica în materie de energie nucleară, dar ţări emergente, ca India şi China, au anunţat că plănuiesc să ridice zeci de reactoare în următorii ani.

Comentarii

Ultimă oră