Sari la conținut

Urmaşul Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării  vrea să construiască un patinoar artificial la Braşov.

Pentru noua investiţie, Ministerul condus în prezent de Cristian Petrescu va aloca nu mai puţin de 34,5 milioane de lei (peste 8 milioane de euro), potrivit informaţiilor postate pe site-ul instituţiei. Însă, cu posibilitatea majorării, „potrivit evoluţiei ulterioare a preţurilor“ (sic!).
Patinoarul artificial  care urmează să fie construit în Poiana Braşov e gândit ca o sală polivalentă în care să se poată desfăşura orice sport indoor, potrivit proiectului de Hotarâre postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Vezi detalii aici.
Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, de la bugetul MDRT prin Compania Naţională de Investiţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite. Durata de realizare a investiţiei este de 12 luni.
Prin punerea în funcţiune a acestui patinoar artificial, se va asigura organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013.
Braşovul are un patinoar Olimpic, ce a fost inaugurat în 2010, pentru care statul a plătit circa  10 milioane de euro, deşi a fost ridicat pe o structură existentă. Patinoarul a fost construit de firma MBS Group, firma consilierului PD-L Gabriel Silaghi. Subiectul banilor investiţi în afacerea „Patinoarul”, a fost dezbătut luni în şir, în presă.
Sub presiune, primarul George Scripcaru a făcut publică suma despre care susţine că a fost investită în acest proiect. Primarul Braşovului şi vicepreşedinte PDL la nivel naţional, George Scripcaru s-a jurat că în perioadă de criză gheaţa patinoarului olimpic din cartierul Tractorul a „mâncat“ doar 9,1 milioane de euro. Ungurii ar fi făcut trei patinoare cu aceşti bani, susţin ziariştii de la gsp.ro.
Potrivit acestora, şi Curtea de Conturi ar fi concluzionat în 2011 că, în cazul patinoarelor, nu s-ar fi respectat legea referitoare la achiziţiilor publice.
Concluzia Curţii de Conturi: ,,Achiziţionarea şi instalarea patinoarelor  (printre care şi cel din Braşov, evaluat la 10 milioane de euro - n.r.) s-a realizat fără respectarea dispoziţiilor legale în domeniul achiziţiilor publice şi a fost făcută la preţuri supraevaluate“.
Mai mult, susţin jurnaliştii Gazetei Sporturilor ,,Oamenii lui Plăcintă (n.r. Sorina Plăcintă - fost ministru al Tineretului şi Sportului) au scos cifrele din burtă şi când au fost întrebaţi de Curtea de Conturi, nu au putut explica de unde au rezultat aceste sume (n.r. sumele pentru patinoare) perfect convenabile pentru MBS Group (firma care a câştigat o parte din licitaţii).
Opinia publică aşteaptă de mai bine de doi ani să se facă lumină în povestea banilor publici cheltuiţi pentru patinoarul din Braşov. La niciuna dintre solicitările adresate de jurnalişti, în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, nu s-au pus la dispoziţia reporterilor spre analiză, facturi ori alte documente fiscale.

Comentarii

Ultimă oră