Sari la conținut
la-ce-riscuri-te-expui-daca-nu-dormi-suficient

Daca ti se intampla in multe dimineti sa te trezesti mai obosit decat erai in momentul in care ai mers la culcare este posibil sa suferi de o tulburare a somnului.

Odihna insuficienta este o problema serioasa, caci iti poate afecta sanatatea, dar si relatiile cu cei din jur.

Potrivit statisticilor, peste 30% din populatia globului sufera din cauza tulburarilor de somn, in special a insomniilor. Lipsa somnului poate duce la o serie nesfarsita de evenimente negative: performanta slaba la locul de munca, un risc ridicat de a face un accident de masina, probleme de memorie, schimbari ale starii de spirit.

Studii recente au aratat ca persoanele care nu au parte de odihna necesara, sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, la obezitate si diabet.

Simptomele pe care le poti simti daca nu ai parte de suficienta odihna difera in functie de problema cu care te confrunti si se pot manifesta diferit la fiecare persoana in parte:

- dureri de cap
- concentrare scazuta
- iti este foarte greu sa adormi
- simti ca nu poti sa te trezesti, dimineata
- sforait
- simti ca nu poti respira in timpul somnului, conditie cunoscuta drept apnee de somn
- suferi de sindromul picioarelor nelinistite

Cat trebuie sa dormim

Specialistii spun ca nevoia de somn difera in functie de fiecare individ, insa in urma mai multor cercetari au concluzionat ca un adult are nevoie de 7-8 ore de somn, bebelusii si copiii mici de aproximativ 16 ore, in timp ce adolescentii trebuie sa doarma 9 ore in fiecare noapte. Insa unii adulti pot avea nevoie de 10 ore de somn, in timp ce altii se pot simti excelent dupa doar 5-6 ore de odihna. Omul isi petrece aproximativ o treime din viata dormind.

Cele mai cunoscute tulburari de somn

Insomnia: este normal ca din cand in cand sa ti se intample sa nu poti adormi, insa daca se intampla noapte de noapte, atunci este o problema. Insomnia este cea mai cunoscuta tulburare de somn in Statele Unite ale Americii, caci afecteaza o treime din populatie.

In multe cazuri, insomnia are legatura cu obiceiurile noastre de dinainte de culcare. Daca bei o cana de cafea seara sau daca mergi la culcare in fiecare seara la alta ora ori cu televizorul deschis, aceste lucruri iti pot afecta rutina de somn.

Si unele afectiuni, precum depresia, anxietatea, stresul post-traumatic, dar si unele medicamente pot duce la aparitia insomniei. De asemenea, rutina de somn poate sa fie afectata si la persoanele care sufera de artrita, dureri cronice, astm, boli ale glandei tiroide, maladia Alzheimer, boala Parkinson.

Sarcina mai poate fi o cauza a insomniei, mai ales in primul si in ultimul trimestru. Si femeile aflate la menopauza sunt mai predispuse la tulburarile de somn, la fel ca si toti cei care au trecut de varsta de 65 de ani. Si munca in ture afecteaza ritmul circadian, cauzand probleme de somn.

Narcolepsia: o alta tulburare de somn este narcolepsia, care se caracterizeaza printr-o stare de somnolenta care te copleseste, de aceea simti nevoia sa dormi in timpul zilei si nu te poti abtine de la odihna de dupa amiaza. Episoadele de somn pot dura de la catvea minute pana la cateva zeci de minute, dupa care persoana afectata se trezeste, mult mai odihnita.

Pentru a-ti imbunatati somnul, iti pot fi de ajutor exercitiile fizice, tehnicile de relaxare, dar si unele medicamente, recomandate doar de catre medic.

Sursa sfatulmedicului.ro

Comentarii

Ultimă oră