Sari la conținut

Violeta Andrei, o actriţă de film şi teatru foarte cunoscută înainte de 1990, s-a născut în urmă cu şapte decenii, pe 23 martie 1941, la Braşov. Absolventă a IATC în 1965, a făcut furori în special prin rolurile din creaţiile cinematografice în care a jucat, multe de referinţă pentru istoria filmului românesc. Este căsătorită, încă din anii studenţiei, cu fostul ministru de Externe al României din perioada 1978/1985, Ştefan Andrei.
A jucat în peste 60 de filme. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1965 şi a debutat la Teatrul Giuleşti, actualul Teatru Odeon, apoi a jucat pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din capitală. A debutat în cinematografie în 1966, cu rolul unei văduve de miner în filmul lui Mircea Drăgan „Golgota”. A jucat apoi în peste 60 de filme româneşti, dar şi în filme străine. La televiziune a jucat în mai multe seriale româneşti. A înregistrat zeci de cântece la radio, are un disc numit Muzica din film - Violeta Andrei, a cântat pentru coloana muzicală a filmelor „Veronica” şi „Veronica se întoarce”.
„Liz Taylor a României”. Frumuseţea răpitoare şi apariţiile angelice de pe marele ecran au stârnit valuri de orgolii. În anii ’70, era considerată „Liz Taylor a României”, un etalon de frumuseţe şi talent. Invidia soţiilor de nomenclaturişti comunişti a culminat cu ura pe care ajunsese să i-o poarte Elena Ceauşescu. „Cabinetul doi”a ordonat, chiar, ca actriţa să nu mai apară la tv între anii 1977-1989. În 1979, împreună cu soţul său, l-a ajutat pe celebrul scriitor Vintilă Corbul, de care erau foarte apropiaţi, să emigreze în Franţa,
Soţul, închis după revoluţie. Ceauşeasca a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l despărţi pe Ştefan Andrei de Violeta. Ştefan Andrei a preferat să părăsească postul de şef al diplomaţiei române decât să divorţeze, chiar dacă după aceea a ocupat tot funcţii înalte în aparatul comunist de conducere. Revoluţia din decembrie 1989 l-a găsit pe Ştefan Andrei în rândul membrilor Comitetului Politic Executiv al CC al PCR. Ştefan Andrei a fost ridicat în 1989, sub acuzaţia de ucidere a 60.000 de români la Revoluţie şi de subminare a economiei naţionale. A stat închis timp de doi ani şi cinci luni. Se spune că ordinul a venit direct de la Ion Iliescu.
Persecutată şi de Iliescu. După 1990, Violeta Andrei a fost solicitată din nou să joace în filme, dar a fost dată afară din Teatrul Bulandra din Capitală, la intervenţiile lui Ion Iliescu. Actriţa povesteşte că a fost o răzbunare ieftină, după ce, în timpul dictaturii, soţul ei şi Iliescu au avut o dispută pe linie de partid. Andrei l-a acuzat că vrea să aplice tehnologia sovietică în hidroconstrucţii. Atât Andrei, cât şi Iliescu aveau aceeaşi meserie, inginer energetician. În ultima zi a celui de-al doilea mandat al său de şef al statului, în 1996, Ion Iliescu l-a graţiat pe Ştefan Andrei. Fiul familiei Andrei, Călin Andrei, a urmat cariera diplomatică a tatălui său, fiind consulul României la Milano. Ştefan Andrei va împlini în curând 80 de ani.

Apare în „Orizonturi Roşii”. În cartea „Orizonturi roşii”, scrisă de fostul şef al Securităţii comuniste, Ioan Mihai Pacepa, se povesteşte că Elenei Ceauşescu nu-i plăcea de un membru marcant al Comitetului Central al Partidului Comunist, doar pentru că soţia acestuia era evreică şi deosebit de frumoasă. Era vorba chiar despre familia fostului Ministru de Externe. Ceauşeasca a ordonat unui „gigolo” al serviciilor secrete să o seducă pe soţia demitarului. Când misiunea a eşuat, Elena a ţipat la Pacepa: „Mai ai trei luni ca să o faci să-şi ridice fusta... O vreau înregistrată, fotografiată şi filmată... S-o văd lungită goală lângă omul tău. Bâţâind din fundul ei preţios până când ajung la orgasm”, susţine Pacepa că i-ar fi spus soţia dictatorului. Acel gigolo a eşuat însă în tentativa sa, iar Violeta a rămas căsătorită cu Ştefan Andrei.

Comentarii

Ultimă oră