Sari la conținut

La noapte va fi ploaie de stele! Ochii pe cer, ca să vedem curentul de meteori Geminide

la-noapte-va-fi-ploaie-de-stele-ochii-pe-cer-ca-sa-vedem-curentul-de-meteori-geminide

O ploaie de meteori cunoscută sub numele de Geminide va atinge vârful intensității în noaptea de miercuri spre joi. Fenomenul va putea fi văzut în condiții de cer senin și întunecat, cu ochiul liber, fără instrumente speciale!

„Acest curent de meteori din noaptea de 13 spre 14 decembrie 2017 poate fi observat cu ochiul liber, în condiții de cer senin și întunecat, din cea mai mare parte a lumii, însă spectacolul va fi cel mai frumos în emisfera nordică", a explicat Bill Cooke, directorul biroului responsabil de studierea meteorilor din cadrul NASA.

Vom asista se pare, la cea mai frumoasă ploaie de stele a anului. Semiluna subțire, în descreștere, va pune în valoare spectacolul, pentru că întunericul va fi mai profund.

Majoritatea ploilor de meteori sunt cauzate de comete. Geminidele sunt, de fapt, mici fragmente lăsate în urmă de „un obiect ciudat și stâncos numit 3200 Phaeton” cu a căror traiectorie Pământul se intersectează în fiecare an la jumătatea lunii decembrie. Particulele ard când intră în atmosfera terestră și astfel apar „stelele căzătoare”.

Natura lui Phaethon este încă în curs de dezbatere pentru specialiști care nu știu să precizeze cu exactitate ce este: fie este un asteroid din apropiere de Pământ, fie o fostă cometă. Un studiu din 2009 arată că Phaethon este o „cometă solidă”, care în preajma apropierii de Soare eliberează praf, dar cercetările continuă.

Anul acesta astronomii vor avea ocazia să-l studieze pe Phaethon mai amănunțit, pentru că la mijlocul lunii decembrie 2017 se afla cel mai aproape de pământ de la descoperirea sa în 1983.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4 -17 decembrie 2017 vin din constelaţia Gemini (Gemenii), de aceea au primit numele de „Geminide”.

Pentru a se bucura de acest spectacol celest, privitorii sunt sfătuiți să evite cât de mult posibil norii și luminile provenind de la orașele mari.

Este nevoie de cel puțin zece minute pentru ca vederea să se obișnuiască cu întunericul și să perceapă toate stelele vizibile, dar nu este nevoie de un telescop sau de echipamente speciale pentru observarea Geminidelor.

Meteorii Geminide sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Prin comparație, Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s.


   Așadar ploaia de meteori care va avea loc la noapte va fi spectaculoasă și e considerată a fi cea mai frumoasă din tot anul. Iar fenomenul va putea fi vazut și cu ochiul liber, fără instrumente speciale, dacă cerul va fi senin!

Comentarii

Ultimă oră