Sari la conținut

La Săcele se comemorează 118 ani de la naşterea Profesorului Gheorghe Dragoş

la-sacele-se-comemoreaza-118-ani-de-la-nasterea-profesorului-gheorghe-dragos

Despărțământul ASTRA „Frații Popeea” – Săcele organizează vineri, 30 septembrie 2016 comemorarea a 118 ani de la nașterea lui Gheorghe Dragoș.


   Programul este următorul:


 – 11.15 – Slujba de pomenire la mormântul aflat la Biserica „Sfinții Arhangeli”
 – 11:45 – Alocuțiuni cu privire la viața lui Gheorghe Dragoș, la Casa Memorială din strada Mocanilor, nr. 91

Gheorghe Dragoş a fost un distins reprezentant al învăţământului şi culturii economice româneşti, a pus bazele învăţământului secundar şi superior economic românesc, a fost un educator model, bun organizator, publicist şi economist.

Gheorghe Dragoș s-a născut la 30 septembrie 1898 în Satulung – Săcele, într-o familie cu un pronunţat spirit civic.

Aplecat spre o cercetare profundă în domeniile economic şi literar, profesorul a fost o prezenţă activă în publicistica locală şi în ţară.

Gheorghe Dragoş a înfiinţat Şcoala Superioară de Comerţ din Satu Mare, cu limba de predare română, fiind primul director al acestei şcoli, iar în 1931 a fost numit în funcţia de rector al Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale Cluj - Braşov.

Averea profesorului Gheorghe Dragoş au fost cărţile pe care cu răbdare le-a selecţionat şi le-a predat bibliotecilor din Braşov sau catedrei de economie politică de atunci a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a fost primit mereu cu bucurie şi respectul cuvenit.

Sursa: saceleanul.ro

Comentarii

Ultimă oră