Sari la conținut

La Sânpetru se va construi o creșă nouă, cu bani europeni

la-sanpetru-se-va-construi-o-cresa-noua-cu-bani-europeni

 Ajunsă la 10.000 de locuitori, comuna Sânpetru va avea o creșă de 5,5 milioane de lei. 1,2 milioane de lei vin din fonduri europene


    Un proiect în valoare totală de peste 5,5 milioane lei, le va oferi micuților din comuna Sânpetru, județul Brașov, posibilitatea să meargă, pentru prima dată în această localitate, la creșă. La Alba Iulia, s-a semnat contractul de alocare a sumelor nerambursabile pentru proiectul „Construire creșă în comuna Sânpetru, județul Brașov”.


  Apropierea de municipiul Brașov, cel mai dezvoltat pol urban din Regiunea Centru a dus la creșterea constantă a populației din comuna Sânpetru, care a depășit pragul de 10.000 locuitori și este deja de anvergura unui oraș mic. Administrația publică locală se implică în eficientizarea cheltuielilor din banii publici și completează veniturile locale, pentru a le oferii copiilor de vârstă preșcolară din comunitate un centru complet nou pentru educație timpurie.

     Proiectul finanțat din fonduri europene și bugetul local, pentru copii și familiile lor, pentru a se oferi servicii educaționale moderne și de calitate privind îngrijirea micuților, se va încheia, conform estimărilor edililor până la sfârșitul lunii august 2022.


    Valoarea totală a cererii de finanțare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro.

Lucrările proiectului prevăd construirea unei creșe, în imediata apropiere a Grădiniței și a Școlii Gimnaziale a localității, precum și achiziția de echipamente necesare administrării clădirii noi.

Practic, din anul școlar 2022/2023, peste 30 de copii micuți din această comună vor beneficia de condiții mult mai bune de studiu, ca urmare a noii construcții, cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală desfășurată de peste 1050 mp. În această nouă unitate educațională se vor realiza facilități sanitare moderne și instalațiile performante. Clădirea nouă a creșei va fi la vest față de Grădiniță și va beneficia de un spațiu exterior curat, cu zone verzi și cu spații pentru activități în aer liber. Vor exista patru săli de grupă situate la parter, cu program de zi, pe categorii de vârste. Mâncarea va fi preparată în cadrul bucătăriei de la etaj și va fi distribuită și servită în sălile de grupă. Lenjeria se va depozita, spăla și usca în spațiile amenajate la subsolul clădirii, unde vor fi exista și alte spații tehnice. Etajul, parțial retras, va găzdui spații destinate exclusiv personalului instituției.

„Cred că Sânpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judeţul Braşov. Se dezvoltă într-un ritm infernal. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat în ultimii ani chiar și blocuri cu apartamente. Apropierea de oraş este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori. În anul 2000 erau exact 912 numere de casă. Aveam 3.320 de locuitori şi 32 de străzi. Astăzi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de străzi şi peste 2.500 de numere de casă, cu tot cu blocurile. Ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltării durabile a localității și asigurarea condițiilor optime pentru generațiile viitoare. Prin acest proiect vom oferi comunității noastre un centru acreditat, care să se ocupe de copii sub 3 ani din localitate și vom oferi o soluție optima mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptați la grădinițe doar de la 3 ani. Vom cofinanța cu mai mult de 4,23 milioane lei acest proiect, pentru cheltuielile neeligibile de modernizare a spațiului din zona complexului educațional, astfel încât întreaga zonă a școlii, cu grădinița și noua creșă să se încadreze în peisajul urbanistic local”, a declarat Ioan Rusu, primarul comunei Sânpetru.

Comentarii

Ultimă oră