Sari la conținut

Lămuriri despre Campania de Vaccinare Antirabică la Vulpi

lamuriri-despre-campania-de-vaccinare-antirabica-la-vulpi

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov a emis un comunicat de presă prin care face lămuriri clare şi precizări:

„În scopul bunei informări a populației, facem următoarele precizări referitioare la articolele apărute în media (“În pădurile din Brașov plouă cu pește congelat” sau “La Brașov plouă cu pește congelat . De ce ?”).

Programul naţional de supraveghere, control și eradicare a rabiei 2016 respectiv vaccinarea antirabică orală a vulpilor – campania de toamnă, se execută cu momeli vaccinale specifice, atât pentru administrare aeriană, cât și pentru distribuția manuală la vizuină.

Momelile vaccinale au forma rotundă și culoare maro fiind constituite dintr-un amestec furajer atractiv pentru vulpi. Fiecare momeală conține și clorhidrat de tetraciclină care are rolul de indicator al ingurgitării de către specia țintă.”

   Imunizarea vulpilor, are loc după înghițirea momelilor vaccinale, care conțin virusul vaccinant. Vaccinul trebuie administrat în teritoriu, de două ori pe an, în lunile aprilie sau mai și respectiv septembrie sau octombrie. Momelile vaccinale se depozitează la temperaturi de minim – 200 C.

Vă informăm că în județul Brașov în perioada 09-12.10.2016 se va derula distribuția aeriană de momeli vaccinale antirabice la vulpi, acțiunea urmând a fi efectuată de pe Aeroportul Târgu Mureș.

   În dimineața zilei de 12.10.2016 (ora 8.45), se va recepționa la sediul DSVSA Brașov, o cantitate de 1625 momeli vaccinale, destinate vaccinării la vizuină, acestea urmând a fi distribuite reprezentanților fondurilor de vânătoare, după o instruire prealabilă.

Datorită acestui program național de vaccinare incidența cazurilor de rabie s-a redus drastic, după cum urmează: anul 2012- 8 cazuri, anul 2013 - 9 cazuri, anul 2014 – 1 caz, anul 2015 – o suspiciune neconfirmată, anul 2016 – 0 cazuri.

ASOCIEREA VACCINĂRII ANTIRABICE LA VULPI, CU PEȘTELE CONGELAT, POATE FI CONSIDERATĂ DOAR O METAFORĂ. ”

a precizat în comunicat Dl Director Executiv, Dr. Enache Dorin Valter.

Comentarii

Ultimă oră