Sari la conținut

Dacă v-aţi plictisit de clasicele ouă roşii, puteţi crea mici bijuterii prin încondeiere. Înarmaţi-vă cu multă răbdare şi iată paşii care transformă oul în operă de artă:
1. se aleg ouă proaspete de găină și raţă, se scufundă în apă (ouăle proaspete cad la fund, ouăle vechi se ridică la suprafață);
2. ouăle trebuia să fie mari și frumoase, cu coajă groasă și fără denivelări;
3. se spăla ușor să nu se spargă cu apa caldă și oțet pentru a "prinde" vopseaua uniform, fără pete;
4. se așează ouăle în poziție orizontală într-un vas cu apă pentru a se alege bula de aer pe margine, nu la capete;
5. ouăle se fierb la foc domol pentru a nu plesni coaja;
6. se prepară vopselele din plante sau produse de industrie chimică, fiecare culoare într-un vas curat;
7. se confecționează chișița sau feşteleul (cele mai vechi "condeie" au fost lumânarea, cu al cărei capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne), pana de gâscă care avea rolul cornului de ornat al olarului, pensula sau penița.
Delimitarea zonelor de culoare se face cu tuș negru. Cea mai cunoscută tehnică este cea a împistruirii cu ceară, foarte complexă și foarte greu de realizat. Se utilizează chișiță cu fir de păr, cât și cea din tablă de alamă foarte fină.
8. se topește ceară de albine în care se adaugă, ca adjuvant, puțin cărbune pisat;
9. se încondeiează ouăle cu motive ornamentale sau florale;
10. oul încondeiat se introduce în vasul cu vopsea pentru colorarea fondului;
11. se scot ouăle și se șterg urmele de ceară care lasă în locul lor desenul alb (încondeierea monocromă);
II. Ouă marmorate
Ouăle umezite se "tăvălesc" prin amestecul de foi de ceapă roșie și albă, fire de iarbă, mărar și pătrunjel tocate mărunt, se leagă într-o bucată de ciorap de nylon și se pun la fiert 10 minute. Se transferă în vasele cu vopsea (roșie, albastră, bleumarin, verde sau turcoaz) și la sfârșit se îndepărtează ciorapul iar ouăle se șterg cu untură.
III. Încondeierea cu ceară
Ouăle călduțe (înainte au fost fierte) se încondeiează cu ceară de albine care stă la foc mic într-o cutiuță de tablă pentru a ține ceara lichidă. După ce ceara s-a uscat, se introduce ouăle în vopsea roșie. Pe ou va rămâne modelul desenat cu condeiul. În loc de ceară se pot folosi modele din scotch lipite pe ou și dezlipite după vopsire.
IV. Ouă bicolore
Se vopsesc ouăle cu o culoare deschisă. După ce se usucă, fără a fi unse pentru luciu, se introduc până la jumătate de mai multe ori în altă culoare (albastru, verde, violet). Nu se țin în vas ci în mână și se scutură repetat, astfel se face o "trecere" de la o culoare la altă.

Comentarii

Ultimă oră