Sari la conținut

Violenţa domestică în România este în creştere, în ultimii doi ani. Potrivit datelor de la Poliţia Română, 128 de persoane au fost omorâte în familie în 2010, înregistrându-se în total 1382 de cazuri de violenţă domestică. Situaţia este îngrijorătoare dacă ne gândim că acestea sunt numai cazurile anunţate la Poliţie, cele mai multe victime evitând să-şi denunţe agresorii. În 2009 s-au înregistrat 115 de cazuri de decese. Situaţia este mult mai rea faţă de anii trecuţi. Datele au fost date publicităţii, ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Violenţei în Familie.
Criza a crescut violenţa.  "În realitate, nici măcar nu ştim cât de rea este situaţia fiindcă aici vorbim doar de cazurile raportate autorităţilor. Deci, deocamdată nu putem vedea decât vârful aisbergului. Însă avem motive să credem că, de la începutul crizei economice şi până acum, intensitatea abuzurilor a crescut, căci la adăpostul pe care îl avem s-au înregistrat mult mai multe solicitări ale victimelor faţă de până acum. De exemplu, în prima jumătate a acestui an am avut mai multe cereri faţă  de întreg anul 2009", a  declarat Cristina Horia, director executiv al unei fundaţii.
Legea e de partea agresorului. Deocamdată, Poliţia recunoaşte că nu prea are ce-i face agresorului.  Fie femeile victimizate nu  depun plângere, fie chiar dacă depun, de multe ori, agresorul scapă doar cu amendă şi se întoarce în locuinţa conjugală, unde victima e supusă la aceleaşi tratamente sau chiar şi mai rele. Cu puţin timp în urmă s-a propus ca victima să aibă dreptul legal de a-şi da agresorul afară din casă şi nu invers, cum se întâmplă în prezent. De asemenea, s-a mai propus ca acesta să primească restricţii de a se apropia de victimă, însă deocamdată aceste propuneri nu au fost legiferate.
„Nu da, dăruieşte”! Cincisprezece judeţe se vor implica în campania „Nu da, dăruieşte!“, o acţiune simbolică de luptă împotriva violenţei asupra femeii. La Braşov, la Colegiul Tehnic „Remus Răduleţ” elevele claselor a XII-a, împreună cu poliţistele din cadrul IPJ Braşov au oferit flori băieţilor din liceu, flori care aveau ataşate etichete cu mesajul „Violenţa asupra femeii ne răneşte pe toţi. Nu fi indiferent! Nepăsarea poate ucide!“. Campania vrea să atragă atenţia asupra diferitelor forme de violenţă cu care se confruntă femeile, subliniind că violenţa este o încălcare a drepturilor omului. Perioada aleasă pentru campanie se derulează între două zile cu semnificaţie deosebită: 25 noiembrie - Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeilor şi 10 decembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Comentarii

Ultimă oră