Sari la conținut

De voie, de nevoie, braşoveanul devine vorbitor de limbă engleză. Asta spun profesorii şcolilor de limbi străine care au constatat că în ultimii ani tot mai mulţi locuitori ai oraşului de la poalele Tâmpei se înscriu la cursurile de engleză.

Cerinţă de serviciu. Foarte puţini dintre aceştia însă ajung să studieze o limbă străină pentru cunoştinţele generale, mai spun cadrele didactice.  Majoritatea încep astfel de cursuri doar pentru că sunt strict necesare la locul de muncă sau pentru că vor să plece din ţară. În timp ce limba engleza se bucură de cea mai mare căutare printre braşoveni limbi străine precum germana, spaniola sau italiana au ajuns de mult pe locurile 2 , 3 sau 4. „Spre deosebire de anii trecuţi, când aveau căutare şi limbile germană, italiană şi spaniolă, de câţiva ani încoace limba preferată este din păcate doar limba engleză”,  spune Sanda Zlei, directorul unei şcoli de limbi străine din Braşov.  
Engleza pe primul loc. Majoritatea braşovenilor care vor să înveţe limba engleză o studiază doar la nivel de bază pentru conversaţie, puţini fiind aceia care aleg nivelul de engleză avansat. Mulţi învaţă acestă limbă doar pentru că este neapărat nevoie, spun profesorii. „Atât bărbaţii cât şi femeile vin cu un scop anume, pentru meserii, pentru profesii, fie că vor să plece afară fie că au nevoie la locul de muncă să vorbească o limbă străină extrem, extrem de bine, sunt foarte motivaţi când vin la cursurile noastre, au acest scop şi îşi fac treaba până la capăt”, ne-a spus Giorgiana Boiuru, profesor de limba engleză.
Limbi străine pentru emigrare. „Întodeauna au în vedere un scop exact şi de cele mai multe ori este din păcate de a pleca din ţară, fie pentru o stabilire definitivă în străinătate, fie pentru meserii, funcţii pe o anumită perioadă determinată”, ne-a mai spus Sanda Zlei.
Mai atractiv ca la şcoală. Interesant este că un număr destul de mare de braşoveni au ales în ultima perioadă să îşi înscrie şi copiii la cursuri de limbi străine şi aleg şcolile private, pentru că aici metoda de predare este cu mult diferită de cea din şcolile de stat. “Da, sigur, şi acesta este unul dintre motive pentru că aici se încearcă o abordare diferită - să învăţăm în mod distractiv - nu numai să scriem în caiet ceea ce dictează profesorul, aici se fac şi lecţii video”, ne-a spus Bianca Olah profesoară de limba engleză.
Conform unui studiu recent în domeniu, trei adulţi români din patru nu cunosc nicio limbă străină şi astfel ne situăm cu mult sub media europeană, deşi 96% dintre elevii ciclului gimanzial studiază engleza iar 83% dintre ei au în programă şi o a doua limbă străină.

Ziua europeană a limbilor. Braşovenii interesaţi de limba lui Voltaire şi de cea a lui Goethe vor avea astăzi ocazia de a vizita în Piaţa Sfatului standurile amenajate de Alianţa Franceză şi Centrul Cultural German. Aici, ei vor putea găsi informaţii despre cursurile organizate de cele două instituţii, despre programele culturale sau cele adresate copiilor, precum şi alte surprize. Tot astăzi, începând cu ora 17,30, la sediul Centrului Cultural German de pe Strada Lungă Nr. 31 se va desfăşura o lecţie deschisă franco-germană, adresată celor care doresc să înveţe una dintre cele două limbi, după care va urma un concert.  Manifestările sunt organizate cu ocazia datei de 26 septembrie, declarată în 2001, de către Consiliul Europei, "Ziua europeană a limbilor", prin care se sărbătoresc diversitatea lingvistică, plurilingvismul şi se promovează învăţarea limbilor străine pe tot parcursul vieţii, dar şi respectul faţă de toate limbile europene.  La Braşov, "Ziua europeană a limbilor" este organizată de Alianţa Franceză şi Centrul Cultural German.


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră