Sari la conținut

Lucrare fotografică de excepție, prezentată la Centrul Multicultural

lucrare-fotografica-de-exceptie-prezentata-la-centrul-multicultural

Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov va fi gazda prezentării unei ample lucrări fotografice, R.A.P.I. – Romanian Archeological Photography Index, ai cărei autori sunt Michele Bressan și Bogdan Gîrbovan. Evenimentul, organizat de APPARATUS, va avea loc sâmbătă, 6 mai, de la ora 18.

Proiectul fotografilor Michele Bressan & Bogdan Gîrbovan a început în urmă cu trei ani prin dezgroparea, fotografierea și indexarea obiectelor din Primul și al Doilea Război Mondial desfășurate pe teritoriul României. Bogdan și Michele au pornit pe urmele ”magneților”, acei localnici care recuperează obiecte metalice pentru a le valorifica la fier vechi.

R.A.P.I. își propune să fie o arhivă de explorări, structurată sub forma unor ”rapoarte” completate de un index fotografic al obiectelor găsite în fiecare zonă cercetată. Proiectul recuperează astfel artefacte ce definesc identitatea istorică a locurilor vizate. Demersul valorifică resturile rămase în teren, stabilind o legătură între peisaj și episoadele desfășurate în acesta, folosind rămășițele metalice cu valoare de martor.

Deplasarea în teren, dar mai ales actul deshumării, construiesc structura performativă a demersului. Voaierismul inerent actului de a readuce la suprafață obiecte scufundate în pământ și timp, propune un nou mapping istoric și completarea celui existent.

Proiectul se desfășoară pe trei straturi. Pentru început este prezentat peisajul, înțeles ca perimetru de lucru. Apoi, obiectele au fost localizate, dezgropate și fotografiate în sit. În cele din urmă, acestea sunt separate de mediul în care au fost găsite și fotografiate într-un mediu controlat. Prin această ultimă reprezentare, obiectivă, a formei, ele capătă o evidență abstractă, ce sugerează și alte posibilități de citire. Cele trei straturi construiesc o serie de episoade arheologice în care fotografia este utilizată ca mijloc de indexare și instrument de studiu.

În varianta sa editorială, R.A.P.I. este un obiect hibrid aflat la intersecția dintre album de fotografie și carte de istorie, construit prin punerea împreună a celor trei rapoarte și legarea lor într-o mapă, creându-se în acest fel o cartografiere între carte, cititor, autori și cadrul mai larg, al memoriei. Intregul proiect s-a realizat datorită finanţării oferite de AFCN și a susținerii din partea Galeriei Posibile, pentru care relaționarea cu natura (peisajul) ca subiect de cercetare și armonizare a cunoștințelor generale cu observațiile directe, personale, prin intermediul fotografiei este o preocupare constantă.

Folosirea detectorului de metale s-a efectuat în normele legilor în vigoare și pe baza unei autorizații eliberate în acest sens. Toate resturile umane descoperite în timpul realizării acestui proiect, au fost semnalate autorităților locale.

Evenimentul este organizat de APPARATUS (platformă independentă de promovare a fotografiei contemporane), cu susținerea Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov.

Detalii: https://www.facebook.com/events/313402435743623/

Comentarii

Ultimă oră