Lucrările la zidul de sprijin din zona Calea Poienii - Warthe - Spătar Milescu, mai complicate decât s-a crezut inițial. Vor fi instituite restricții de circulație!

  În următoarele zile, pe strada Warthe și în continuare pe strada Spătar Milescu accesul auto va fi restricționat între orele 9.00 și 17.00, din cauza lucrărilor de consolidare a zidului de sprijin al străzii Warthe, la intersecția cu Calea Poienii, a anunțat Primăria Brașov.

    De altfel, proiectantul va face o nouă analiză în teren și va decide care sunt exact zilele în care circulația va fi închisă și cât timp va dura restricția.


      Zid construit doar din bolovani

    Consolidarea zidului a început încă de luni, a fost apoi desființat parapetul pietonal, iar în continuare va începe forarea de piloți de susținere, pentru punerea în siguranță a malului. Zidul a fost construit în anii ’70, iar expertiza efectuată a arătat că zidul prezenta risc de prăbușire. Acum, după ce au început lucrările de consolidare, constructorul a constatat că intervenția este mai complicată decât părea inițial, deoarece zidul a fost construit doar din bolovani, fără perete dublu, iar normele actuale impun măsuri de siguranță suplimentare.

  Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, lucrările prevăzute inițial erau dezafectarea parapetului pietonal existent, executarea de micropiloţi autoforanţi şi ancore autoforante injectate în partea superioară a zidului, demolarea părţii superiore a zidului, grindă din beton armat la partea superioară a zidului, executarea de drenuri forate şi decolmatarea barbacanelor, reparaţii ale zidului propriu-zis pe cel puțin 50% din suprafaţă.

    Durata estimată a lucrărilor este de 20 de zile, dar depinde de condițiile meteo, dar și de soluțiile tehnice care vor fi stabilite în urma analizelor din teren. Lucrările sunt executate de firma Geosond SA, iar valoarea contractului este de 681.765 lei, cu tot cu TVA, în care este inclusă şi partea de proiectare.

     Încă două ziduri pe lista de lucrări a Primăriei Brașov

    Intervenția face parte dintr-un pachet de consolidare a două ziduri de sprijin de pe Calea Poienii, executate de firma SC Geosond SA. Cel de-al doilea zid este cel de pe strada Crișan, unde lucrările prevăzute sunt asemănătoare celor de la strada Warthe - Spătar Milescu. Durata estimată a lucrărilor, la cel de-al doilea zid, este de 90 de zile, dar depinde și de condițiile meteo. Pentru aceste lucrări, firma amintită va încasa 1.374.132 lei, cu tot cu TVA. În funcție de derularea lucrărilor, se vor introduce și restricționări de trafic pe anumite porțiuni.

   Primăria dorește să consolideze și un alt treilea zid, din Poiana Brașov (zona hotel Alpin, spre Râșnov), unde în prezent se lucrează la proiectare.