Sambata, 2 februarie 2013, la ora 18.30 la Opera Brasov are loc spectacolul MADAMA BUTTERFLY de Giacomo Puccini.
Dirijor: Traian Ichim
Regia: Anda Tabacaru-Hogea
DISTRIBUTIA
Cio-Cio-San - Anda Pop
Suzuki - Asineta Raducan (debut)
Pinkerton - Liviu Iftene
Sharpless - Adrian Marcan(debut)
Goro - Nicolaie Zaharia
Yamadori - Claudiu Bugnar
Bonzo - Marian Reste
Commisario Imperiale - Cristian Fieraru
Kate Pinkerton - Sonia Hazarian
Preţ bilete: 30 lei;15 lei.
MADAMA BUTTERFLY –prestigioasa opera a lui Puccini spune totul numai prin simpla rostire a titlului.
Povestea tragică de dragoste a gheişei Cio-Cio-San pentru locotenentul american, a emoţionat aproape 110 ani(premiera a vut loc la Milano, in februarie 1904) generaţii întregi de iubitori ai operei, ramanand un simbol al iubirii sacrificate de indiferenţă şi de un egoism de factură naţională, socială, culturală… sau de oricare alt fel. Cu toate ca este indargostit de micuta japoneza, Pinkerton americanul,nu crede in viitorul acestei casnicii. Desi, dupa datina japoneza, mirilor li se ureaza 99 ani de fericire ,familia o reneaga pe Butterfly fiindca a nesocotit datina stramosesaca prin casatoria cu un strain.
Singura de 3 ani,iubitoare si increzatoare ca tatal copilului nu a parasit-o, refuza cu demnitate oricare alta casatorie. Dupa legile japoneze, este socotita divortata, dar ea respecta legile americane si se considera legata de Pinkerton. Crede cu putere ca tatal copilului se va intoarce la ei. Da. Se intoarce dar intoarcerea este naucitoare. Pinkerton,casatorit cu o americanca,vine sa-si ia copilul. Butterfly se pleaca in fata dorintei lui: va avea baietelul blond cu ochii albastri. Mana i se inclesteaza apoi cu hotarare pe manerul cutitului cu care isi va curma viata . Butterfly se prabuseste in timp e afara razbate glasul lui Pinkerton.
Decorurile de o simplitate uimitoare respectand traditionalul culturii japoneze, muzica coplesitoare a lui Puccini amplificata de maiestria tanarului dirijor Traian Ichim atat de implicat profesional si emotional in conducerea orchestrala, costumele toate duse la treapta cea mai inalta a frumosului, prin vocile si acting-ul unor adevarati profesionisti –solistii Operei Brasov- au reusit sa faca din aceasta opera, una dintre cele mai asteptate si dorite de public.