Sari la conținut

Nu suntem încurajaţi să mai vindem produsele pe care le culegem de pe terenurile muncite cu multă trudă, ba, mai mult, marfa noastră nu e în siguranţă, pentru că noaptea se fură de la tarabe.

O spun câţiva producători din pieţele braşovene, care s-au săturat de speculanţii ce le fac concurenţă neloială.
Ţăranii trăiesc de pe o zi pe alta din vânzări şi spun că au ajuns să numere mărunţişul după o zi de stat în frig. În schimb, şefii de la pieţe îşi pasează responsabilităţile, doar ca să nu facă declaraţii în faţa camerelor de filmat.
Ţăranii sunt revoltaţi. „S-au distrus locurile de muncă şi atunci omul ce să zică? Decât să mă apuc de furat mă apuc de negustoreală. Să fiu şi eu negustor şi cumpără cu un preţ şi vinde cu un alt preţ. Şi-au făcut rost de certificate de producător, cine ştie cum. Nu suntem încurajaţi ca ţărani. Vrem să avem şi noi mai multă siguranţă de la Administraţia Pieţelor, să avem mai multă siguranţă la marfă. Mie mi s-a furat o ladă de spanac şi mi s-au furat şi bani din tarabă. Un milion douăsute”, spune un producător. „În loc să încurajeze ţăranul, să poată să-şi ia un tractor, noi proştii de ţărani, care muncim, nimic nu putem face. Nu sunt vinovaţi bişniţarii, vinovaţi sunt cei care dau certificate de producător. Ce, credeţi că cei care stau în Braşov au pământ? De unde au pământ? Aici e mafie!“, a spus un alt producător.
Clienţii s-au resemnat. Cumpărătorii cu punga mică petrec chiar şi câteva ore în pieţe pentru a alege produsele cele mai ieftine. „Aici e mâna a doua şi a treia, foarte puţini vin de la ţară, productori, restul cumpără cu un preţ şi dau cu altul, cumpără de la en-gros şi dau aici cu preţ dublu. Pe timpul lui Ceauşescu era altfel: erau preţurile afişate, acum sunt mari şi eu nu iau. E mâna a doua şi a treia, aici nu mai vând ţăranii care au muncit pământul şi aduc marfă de pe pământul lui”, explică un cumpărător.
Şefii de pieţe îşi pasează responsabilităţile, ne-au trimis de la Ana la Caiafa şi mai apoi la viceprimarul Miklos Gantz, proclamat de şefii în cauză mai marele peste pieţe. „Nu ştiu ce să vă spun, nu ştiu cine s-a plâns şi în ce condiţii s-a plâns. Ştiu că astă vară era plin de comercianţi în toate pieţele braşovene, inclusiv la Astra. Au venit producători agricoli din 10 judeţe, mai mult decât atât eu în calitate de administrator al pieţei nu ştiu ce să vă spun”, a declarat Miklos Gantz, viceprimar Braşov. L.N.

Comentarii

Ultimă oră