Sari la conținut

Manifestări cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei

manifestari-cu-ocazia-zilei-nationale-a-spaniei

Spania îşi sărbătoreşte, astăzi, Ziua Naţională printr-o serie de evenimente, între care o paradă militară, la care, pentru prima oară, participă şi militari români.

  Aproximativ 3.500 de militari, peste 40 de vehicule şi aproape 60 de avioane participă la ceremonia prezidată de Regele Felipe al VI-lea şi de familia sa.

 Militari infanterişti din Marina Militară, ai Forţelor Aeriene din Garda Regală, din Unitatea Militară de Urgenţe şi ai Gărzii Civile vor defila, cu această ocazie, iar autorităţile vor aduce un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa pentru Spania.

 Pentru prima dată, la parada organizată de Ziua Naţională a Spaniei, România este prezentă la defilare.

 Patru militari români din Regimentul de Gardă "Mihai Viteazu" vor purta steagul românesc de reprezentare a forţei de reacţie ultrarapidă din cadrul NATO, alături de militari din alte 12 ţări.

  Sărbătoarea Zilei Naţionale este marcată şi prin evenimente dedicate copiilor, iar muzeele naţionale oferă, astăzi, intrarea gratuită la toate expoziţiile.

În fiecare an, pe 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine „Dia da Hispanidade” („Ziua Hispanităţii”), Ziua Naţională a Spaniei.


   La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, momentul constituind baza unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul teritoriu.

 De atunci Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, după trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, precum şi porţiuni din America de Sud şi Mexic.

De-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, în 1898.

Ziua de 12 octombrie a rămas în istoria ţării ca un moment de reper în evoluţia naţiunii. În fiecare an de Ziua Naţională a Spaniei, Forţele Armate oferă o paradă militară la Madrid.

Comentarii

Ultimă oră