Sari la conținut
martax-la-judecata-

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au trimis în judecată patronii firmei Martax şi 136 de taximetrişti, angajaţi sau colaboratori ai firmelor Compania Martax SRL şi SC Martax SRL, pentru evaziune fiscală.

Inculpații – Marian Dorha, Maria Ionela Bârsan (avocat în cadrul Baroului Brașov), Maria Dorha și Ioan Marian Bârsan – scriu procurorii în amplul material probator, în calitate de administratori la cele două firme au evidențiat doar în parte veniturile reale obținute din deconturile zilnice depuse de șoferii angajați taximetriști, în perioada ianuarie 2009 – 30 septembrie 2014. Potrivit anchetatorilor, doar prin această manevră, în cazul Companiei Martax SRL prejudiciul este de 3.046.523 de lei, iar în cazul Martax SRL de 3.573.414 lei.

De asemenea, administratorii celor două firme au contabilizat cheltuieli nereale cu salariile șoferilor, respectiv restul net de plată, care nu a fost plătit niciodată șoferilor, deși aceștia semnau ștatele de plată, deoarece aceștia își obțineau venituri proprii prin utilizarea frauduloasă a aparatelor de taxat, iar societăţile s-au sustras de la plata taxelor datorate de către stat, prejudiciile fiind de 1.976.544 de lei în cazul Companiei Martax SRL şi 2.140.216 în cazul Martax SRL, în perioada ianuarie 2009 – 25.11.2014.

Totodată, s-a dispus trimterea în judecată a 46 de taximetriști colaboratori ai celor două societăți, după ce au fost prinși în flagrant în data de 25.11.2014 (când a fost organizată cea mai mare razie din Brașov după 1989 și până în prezent), în timp ce utilizau în mod fraudulos aparatul de taxat, astfel încât, indiferent de numărul de curse ori kiloetri parcurși, venitul zilnic să fie mai mic decât valoarea reală a curselor efectuate.

Alți 88 de șoferi, angajați la cele două societăți, sunt cercetați pentru evaziune fisclă pentru că predau un decont zilnic fix de 140 de lei, ca urmare a alterării memoriei aparatelor de taxat, chestiune realizată prin grija patronatului.

Comentarii

Ultimă oră