Sari la conținut

„Măsura Laptelui”, sărbătoare tradiţională plină de savoare, la Șirnea

masura-laptelui-sarbatoare-traditionala-plina-de-savoare-la-sirnea

În fiecare vară, la Șirnea se organizează „Măsura laptelui”, eveniment al prezentului, despre un trecut special.


  Dacă vă place mâncarea gustoasă şi brânza de la munte, în week-end e momentul potrivit să mergeți în satul Şirnea.


   În perioada 29 - 30 iunie 2019 are loc o nouă ediţie a Festivalului „Măsura laptelui”, o sărbătoare tradiţională, specifică zonei de munte.


   „Măsura laptelui face parte din aceste evenimente pastorale, reprezintă momentul în care crescătorii de vaci merg să măsoare cantitatea de lapte mulsă de la fiecare vacă şi se stabileşte cantitatea de produs care va reveni în cursul acestei veri din cantitatea de lapte fiecărui crescător: brânză, telemea, caş afumat, jintiţă, unt”, a explicat Marian Pâtea, primar Fundata.


  Evenimentul începe de sâmbătă, 29 iunie 2019, de la ora 11.00, când copiii satului vor susţine recitaluri populare. Apoi, de la ora 13.00, la Muzeul din Şcoală „Nicolae Frunteş” va fi vernisată o expoziţie dedicată iei româneşti.


   De la 14.00, la Căminul Cultural va fi lansată o carte, iar mai apoi se vor reuni „fiii satului”, pentru a discuta despre tradiţii, amintiri, dar şi proiectele din zonă.

Duminică, 30 iunie 2019, de la ora 12.00 va fi măsurat laptele, iar apoi, programul va continua cu spectacole folclorice.


  De toate acestea se vor putea bucura turiştii și localnicii, care vor putea savura și bunătăţile zonei: bulz, pastramă, telemea, brânză în coajă de brad.

Satul Şirnea, care aparţine de comuna Fundata, este o mică aşezare la poalele Masivului Piatra Craiului, situat la o altitudine de 1.244 de metri, fiind primul sat turistic din România, declarat în 1968.


  90% dintre locuitorii comunei Fundata sunt crescători de animale de zeci de ani, îndeletnicire moştenită din tată în fiu. De câţiva ani, în zonă a cunoscut o dezvoltare rapidă şi agroturismul, activitate cu care se ocupă o parte a locuitorilor.


    Manifestarea „Măsura Laptelui” este organizată de Consiliul Local şi Primăria Fundata, „dar mai ales prin bunăvoinţa sătenilor care preţuiesc adevăratele valori ale satului românesc”.

Sursa: http://primariafundata.ro/

Comentarii

Ultimă oră