Sari la conținut

Măsuri din trecut: Închisoare şi tăierea curentului pentru cei care nu curăţă zăpada

masuri-din-trecut-inchisoare-si-taierea-curentului-pentru-cei-care-nu-curata-zapada

Închisoare şi debranşare de la reţeaua de curent electric pentru cei care nu curăţă zăpada.


   Dacă acum cetăţenii care nu curăţă zăpada de pe trotuarele din faţa proprietăţii lor riscă doar o amendă, nu întotdeauna lucrurile au stat la fel.


   În trecut se pare că pedepsele erau mult mai „aspre”. Şi menite să-i facă să sufere, la propriu, pe leneşii care nu se conformau şi nu-şi deszăpezeau zona din faţa casei sau a magazinului.

Pe internet circulă o fotografie cu o porţiune dintr-un ziar vechi din perioada interbelică, în care apărea un articol interesant.

Cei care cei nu curăţau zăpada erau lăsaţi fără curent electric!

„Cine nu va curăţa zăpada nu va avea lumină electrică”, este titlul articolului din ziar, în care se precizează că este vorba de „Ordonanţa Prefecturii Poliţiei Capitalei”.

Amenzi, închisoare şi debranşarea de la reţeaua de curent electric riscau cei care nu curăţau zăpada în cel mult trei ore de la încetarea ninsorii.

„D. Colonel Teodor Petruc, prefectul Poliţiei Capitalei, a dat ieri o ordonanţă prin care îi obligă pe toţi locuitorii ca, în termen de trei ore de la încetarea ninsorii să cureţe complect toată zăpada căzută pe trotuarele şi rigola din faţa locuinţii, întreprinderii sau proprietăţii lor. Cei ce nu vor curăţi zăpada în termenul prevăzut vor fi sancţionaţi pe loc cu amendă penală până la 10.000 lei şi cu închisoare de la 1-5 zile. Pe lângă amendă, i se poate aplica contravenientului măsura închiderii luminii electrice până la conformare”, se spune în articolul din jurnalul interbelic.

Cum în toate marile oraşe a nins intens în aceste zile, dacă s-ar mai fi aplicat această hotărâre, probabil că închisorile ar fi fost pline, iar o bună parte din locuitori ar fi rămas fără curent electric.

Oare o astfel de măsură draconică, dacă ar fi aplicată şi în zilele noastre, i-ar determina pe orăşeni să iasă din amorţeală, atunci când ninge ca să-şi cureţe trotoarele din faţa caselor sau a firmelor? Închisoare, amenda şi debranşare de la reţeaua de curent electric pentru cei care nu curăţă zăpada...Nu sună prea bine!

Comentarii

Ultimă oră