Sari la conținut

Mauer, „naşul” lui Ţiriac la vânătoare

Peste 160 de mistreţi au fost împuşcaţi şi în acest an la controversata vânătoare de la Balc, din judeţul Bihor. Organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac pe fostul domeniu al lui Ceauşescu, partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute opiniei publice din 2005, când au fost masacraţi 185 de mistreţi, dintre care 23 numai de către fostul premier Adrian Năstase. Deşi carnea animalelor ucise ajunge pe masa orfelinatelor şi caselor de bătrâni, modul în care sunt omorâţi mistreţii nu absolvă „masacrul”.  Practic, animalele sunt gonate de peste 150 de oameni şi vin singure în bătaia puştii vip-urilor, fără nicio şansă de salvare.
Exterminare ca pe vremea lui Ceauşescu. Gurile rele spun că vânătoarea din ţarcul lui Ţiriac se petrece ca pe vremuri, când Ceauşescu, împreună cu mai marii ţării, venea la Balc şi ucidea animalele fără apărare, crescute special pentru distracţia aleşilor poporului. Ritualul de la Balc este deja ştiut. Înainte de sosirea invitaţilor, apar gonacii şi vânătorii profesionişti, apoi, după ce vânătoarea ia sfârşit, sunt aduse căruţele în care se vor strânge leşurile. Acestea vor fi depozitate în autotrenuri frigorifice până când vor fi donate caselor de copii şi căminelor de bătrâni.
Vip-uri. În acest an, 30 de afacerişti celebri au răspuns invitaţiei lui Ţiriac de a vâna  în ţarcul de 1500 de hectare, împrejmuit cu gard electric. Printre aceştia s-au numărat George Marsan, primarul oraşului Monte Carlo, Wolfgang Porsche, moştenitorul imperiului cu acelaşi nume, Klaus Mangold (DaimlerChrysler), Siegfried Wolf, preşedintele companiei Magna Europa, Franz Rauch, cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, omul de afaceri Elan Schwartzenberg sau prinţul Dimitrie Sturdza.  
Mauer, mentorul. Pasiunea pentru vânătoare a braşoveanului Ion Ţiriac i-a fost insuflată de Ion Gheorghe Maurer, premier în vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, prin anii" 60. Unul dintre martori povestea că, la un moment dat, Maurer a fost invitat la o partidă de vânătoare la Vulcan. Acolo a venit împreună cu Ion Ţiriac, care era protejatul său. De la acea vreme s-au păstrat o mulţime de fotografii, în care se regăsesc cei doi tovarăşi de vânătoare, Maurer  şi Ţiriac.
Botezul lui „Tulumbă”. Botezul lui Ion Ţiriac ca vânător de mistreţi a avut loc la o partidă de vânătoare, la Gheorgheni. Erau prezenţi acolo şi Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Maurer. Conform tradiţiei, trofeul şi vânătorul sunt loviţi pe spate cu o nuia de alun. Maurer a fost „naşul” lui Ţiriac, când acesta a împuşcat primul mistreţ, povestesc martorii oculari. A fost veselie mare. Toată lumea îi spunea tenismanului „Tulumbă”, pentru că făcuse armata la Pompieri. Se glumea pe seama lui din acest motiv.

Miliardar repetent la mate. Ion Ţiriac s-a născut la Braşov, pe 9 mai în 1939. Casa sa natală se află pe strada Cerbului, din Braşovul Vechi, la doi paşi de Liceul sportiv. În 1949 tatăl lui Tiriac a murit, atunci atenţia lui s-a îndreptat spre sport. A urmat liceul la Şcoala Medie numărul 1, actualul Colegiul „Andrei Şaguna”, unde era cunoscut ca polisportiv. Din timpul liceului s-a remarcat în numeroase sporturi: baschet, volei, tenis, hochei, fotbal. Pentru ca a rămas repetent la matematică, la 15 ani a fost exmatriculat. Atunci s-a angajat la Uzina Tractorul Roşu.  În timpul armatei  a fost trimis la Clubul Dinamo să joace tenis şi hochei. În 1960 a devenit student la Facultatea de Educaţie Fizică din Bucureşti, urmând apoi o carieră sportivă de succes. Iar după 1990 a intrat în afaceri.  Potrivit Forbes, anul trecut,  Ion Ţiriac cu o avere estimată la 800 milioane euro, se afla pe locul 6  în topul miliardarilor români.

Comentarii

Ultimă oră