Sari la conținut
moastele-sfantului-pantelimon-la-brasov

Braşovul se pregăteşte pentru a-şi cinsti Ocrotitoarea, pe Sfânta Fecioară Maria, a cărei naştere este prăznuită în 8 septembrie. Primul moment l-a reprezentat aducerea moaştelor Sfântului Pantelimon la Biserica Sfânta Treime, din Scheii Braşovului.

Sute de credincioşi au aşteptat, răbdători, la rând, să se închine la racla cu sfintele moaşte. Biserica va rămâne deschisă, în permanenţă, până sâmbătă seara. Sfintele moaşte ale Sfântului Pantelimon au fost aduse de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Ucrainiene. Un sobor de peste 20 de preoţi au săvârşit un Te Deum, la care au asistat numeroşi credincioşi. „De-a lungul a două milenii de creştinism, s-au ales cei pe care noi îi numim sfinţi şi care reprezintă elita Bisericii. Noi ne bucurăm şi nu este lucru puţin să stăm în proximitatea a doi mari sfinţi ai Bisericii creştine. În partea dreaptă îl avem moaştele Sfântului Gheorghe, iar în faţă, o părticică din moaştele Sfântului Pantelimon”, a declarat preot Aurelian Reit, paroh Biserica Sfânta Treime Şchei. „În aceste clipe de griji, şi îndoieli, şi în prag de război între unii şi între alţii, noi aducem un mesaj de pace şi toleranţă şi de uniune între toţi credincioşii, indiferent de confesiunile lor şi de dreapta credinţă în care au fost botezaţi sau confirmaţi”, a declarat  Liviu Pandele, comandor Ordinul Suveran al Sfintei Fecioare Maria.

„Doctor fără de arginţi".

Credincioşii au aşteptat cu pioşenie să ajungă în faţa raclei cu sfintele moaşte, la care s-au rugat pentru ei şi pentru familiile lor. „Pentru iertarea păcatelor, sănătate, ajutor, pentru dragoste faţă de Dumnezeu, pentru tot”, ne-a spus un credincios. Am venit să mă rog pentru că în trei săptămâni m-a vindecat cu piciorul. Am avut piciorul rupt şi în trei săptămâni m-a pus pe picioare”, ne-a spus o credincioasă. „Am necazuri destule, aşa că ne rugăm şi noi la Sfântul Pantelimon să ne ajute să ne scape de dureri şi de necazuri”, ne-a declarat un alt credincios.Biserica va rămâne în permanenţă deschisă, astfel încât fiecare credincios să poată ajunge să se reculeagă în faţa sfintelor relicve până sâmbătă seara. În tot acest timp, vor avea loc mai multe slujbe speciale. „Această săptămână va culmina cu ziua de sâmbătă, când, la ora 18.00, împreună cu Icoana Maicii Domnului, vom face un pelerinaj în Cetate, la Biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului unde vom înălţa rugăciuni”, ne-a spus Aurelian Reit. Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. Pomenit in data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginţi”, pentru că nu cerea plată pentru binefacerile făcute.  Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tămăduitor al bolnavilor.

Comentarii

Ultimă oră