Sari la conținut

Monopostul studenţilor de la Universitatea Transilvania a fost expus la Alba Iulia

monopostul-studentilor-de-la-universitatea-transilvania-a-fost-expus-la-alba-iulia

La Alba Iulia s-a deschis vineri, 19 septembrie 2014, Târgul de echipamente şi soluţii complete – ALEA 2014. La cea de-a şaptea ediţie evenimentului de la Alba Mall, pe lângă expoziţia de echipamente, este prezetat şi un monopost Formula Student, creat de studenţii de la Universitatea Transilvania Braşov, cu care au participat la competiţii în Anglia şi Spania.
În programul târgului mai sunt cuprinse Salonul ”Eco Inventica” şi ecospectacolul grădiniţelor. Pentru vizitatori, este pregătită şi o tombolă la care premiul cel mare va fi o pompă de căldură. La ediţia din acest an sunt expuse biciclete electrice, instalaţii eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă şi multe alte aplicaţii legate de energia obţinută din surse regenerabile.   Pe lângă expoziţia de echipamente, este prezetat şi un monopost Formula Student, creat de studenţii de la Universitatea Transilvania Braşov. ”Proiectul a fost un concept nou, relativ nou, de câţiva ani. După competiţia Formula 1 s-a făcut o competiţie pentru studenţi, cu un regulament extras oarecum din Formula 1 şi implementat în maşinile făcute de studenţi. Maşina e făcută după un anumit regulament, sunt anumiţi parametri pe care noi trebuie să-i îndeplinim, maşina este verificată în timpul competiţiei, înainte şi trebuie să îndeplinim anumite condiţii. Pe la începutul lunii octombrie, strângem un număr de studenţi, cum venim toţi din vacanţă de acasă şi dezvoltăm un nou concept bineînţeles, pe baza celui vechi, îmbunătăţim şi aşa mai departe. Durează opt luni să dezvoltăm o astfel de maşină, la început proiectul îl facem în cadru, după aceea executăm piesele, le adunăm laolaltă, o testăm şi ulterior mergem în competiţie cu ea”, a spus reprezentatul echipei studenţiilor de la Universitatea Braşov.
Aceştia au construit până acum cinci maşini, BS14 fiind a şasea, iar de curând au început să dezvolte anumiţi parametri şi din cea de-a şaptea maşină, BS15. ”Am participat cu ea, luând-o cronologic la competiţia din Anglia, pe circuitul de la Silverstone şi după aceea în Spania. Competiţia este pe concurs viteză, avem şi probe statice, probe dinamice, ei ne-o verifică, avem un cost, să vedem cât de mult costă maşina, în caz că vrem să o vindem, avem probă de design, avem test de frânare, autocros unde trebuie să facem un tur de circuit şi proba finală unde trebuie făcuţi 22 de km, să ne ajungă un plin şi aşa mai departe”, a adăugat reprezentantul echipei studenţiilor.   „Este un succes pentru că am reuşit de 6 ani să ţinem treaz interesul populaţiei pentru acest gen de energie, energie alternativă. Suntem un judeţ cu potenţial, Consiliul Judeţean de 10 ani a abordat acest domeniu şi dorim să facem cunoscut populaţiei că există soluţii pentru a economisi energia, există soluţii pentru a reuşi ca la sume mici să îşi încălzească clădirile. Tot ce apare nou este interesant şi aste dovedeşte că lumea gândeşte şi e bine”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel   Târgul este deschis joi până la ora 20.00, iar vineri, 19 septembrie, la ora 11.30 va avea loc ecospectacolul grădiniţelor. Peste 100 de copii din grădiniţele din Alba Iulia vor susţine o eco-serbare, iar participanţii vor fi recompensaţi de către sponsorii evenimentului cu multe premii. Târgul este organizat de ALEA Alba, Consiliul Judeţean Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, ADR Centru, Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Alba Mall, scrie adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră