Sari la conținut

Mozaic multietnic, prezentat cu păpuşi, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului

mozaic-multietnic-prezentat-cu-papusi-la-muzeul-civilizatiei-urbane-a-brasovului

Tătari, turci, macedoneni, armeni, lipoveni, ba chiar şi italieni sunt câteva dintre etniile pe care le regăsim în Dobrogea şi pe care le puteţi cunoaşte cu ajutorul... păpuşilor, într-o expoziţie inedită, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, intitulată „Dobrogea – spaţiu multietnic. Păpuşi simbolice cu marcă identitară”.

„Deschidem această expoziţie în efervescenţa aceasta a sărbătoririi a 100 de ani de Românie modernă şi este un prilej de a evoca o provincie românească – Dobrogea, care aş sublinia faptul că a intrat în componenţa statului român înainte de 1918”, a explica Elena Dimitriu, muzeograf la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului.


   Dobrogea a devenit provincie a României din 1878, după Războiul de Independenţă şi a adus cu sine exotismul etniilor care alcătuiau populaţia.

Fiecare etnie a Dobrogei este reprezentată de câte o păpuşă, îmbrăcată în costum tradiţional. Expoziţia cuprinde 14 păpuşi de aproximativ 80 de centimetri, fiecare lucrată manual de Elena Orbocea, care este secretar literar la Teatrul „Jean Bart”, din Tulcea.

Povestea a început foarte simplu. „Pasiunea a venit dintr-o joacă sau mai degrabă dintr-o necesitate. În perioada crizei, fiind ultima venită la Teatrul «Jean Bart», mă gândeam că ultimii veniţi sunt primii plecaţi şi astfel aveam nevoie de o soluţie”, povesteşte artista.

A găsit-o în frumuseţea păpuşilor, care în timp s-a transformat într-o adevărată pasiune. Pe care o ia cât se poate de în serios.

   Pentru o păpuşă artista lucrează cam două luni, în medie. Asta şi în funcţie de specificul fiecărei etnii, pentru că totul este realizat manual, de la armătură până la cusăturile hainelor, după un concept original.

Nu a fost totul aşa de simplu de la început. Prima păpuşă este cea care reprezintă etnia grecilor şi chiar artista recunoaşte că este stângace, dar este foarte mândră de ea.

Fiecare exponat este însoţit de informaţii despre etnia pe care o reprezintă, dar oferă şi câteva informaţii istorice despre fiecare etnie.

Păpuşile din colecție s-au plimbat şi prin Europa!


   Păpuşile Elenei Orbocea au văzut şi alte locuri, nu doar Tulcea, de unde este artista. „Expoziţia a fost itinerată în ţară, a fost prezentată şi la Tulcea, dar şi la Bucureşti, dar şi în străinătate, la Madrid şi la Bruxelles”, a mai spus Elena Dimitriu.

Expoziţia poate fi vizitată Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului (Piața Sfatului nr. 15) până în octombrie 2018.

Comentarii

Ultimă oră