Primul muzeu al iluziilor optice din ţară ajunge la Braşov! Inaugurarea are loc pe 1 august 2018.

      Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin (instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi), sunt doar câteva dintre atracțiile spectaculoase care îi aşteaptă pe vizitatori, pentru prima oară în Brasov, la primul Muzeu al Iluziilor Optice din România, care se deschide în data de 1 august 2018. Va putea fi vizitat până în data de 12 august 2018, la Centrul Lux Divina – sala Parc.

   Conceptul este unul unic în România şi are un caracter interactiv – vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar şi prin explicaţiile unui povestitor unplugged, care va oferi detalii despre mecanismele lor de funcţionare şi va face demonstraţii live.

  „Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanţii de orice vârstă să poată învăţa prin joacă şi interacţiunea directă cu exponatele. Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor Optice: e o experiență unică să studeiezi exponatele, să cânți la theremin sau să te așezi pe spate pe un pat cu 2200 de cuie fără să ți se întâmple nimic, la fel cum e amuzant și provocator să încerci să rezolvi enigmele din spatele fiecărei iluzii optice în parte”, a explicat Adrian Filpişan, iniţiatorul principal al Muzeului Iluziilor.

   Muzeul Iluziilor Optice îşi conduce vizitatorii prin trei mari secțiuni, fiecare destinată unui alt tip de iluzii:

 Sala oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra şi vor deveni, pentru câteva minute, subţiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici.

  Iluziile optice vor avea şi ele o sală dedicată: peste 50 de tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voinţa şi inteligenţa celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înţeleagă cum funcţionează iluziile.

 A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experienţe unice: aici, vizitatorii vor putea înţelege cum funcţionează hologramele, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să îşi încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

    „Noi nu vrem doar să le oferim vizitatorilor o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber, ci și să le provocăm gândirea, să îi facem să înțeleagă care sunt mecanismele logice și naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară. Muzeul Iluziilor Optice e, prin asta, și o completare neconvențională, dar extrem de utilă, a educației formale din școli. Totodată, le recomandăm vizitatorilor să aibă bateria telefonului sau a aparatului foto 100% încărcată când vin la noi, pentru că vor pleca cu multe amintiri frumoase de aici”, a completat Adrian Filpișan.


   Muzeul poate fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro  sau la numărul de telefon 0726519941.

  Locatia: Centrul Lux Divina – Sala Parc (strada 13 Decembrie, numărul 96).

   Durata unei vizite este de 60 de minute, iar preţul unui bilet este de 15 lei.

   Muzeul Iluziilor Optice este un proiect al Asociaţiei Astronomice Pluto.

   Totodată, proiectul este unul mobil şi îşi propune, să ajungă în toate marile oraşe ale României.