Sari la conținut

Muzeul Naţional Bran a fost mutat într-o pensiune

muzeul-national-bran-a-fost-mutat-intro-pensiune

După ce, în anul 2008, colecţia regală din Castelul Bran a fost mutată în „Casa Vămii”, recent, aceste obiecte (multe dintre ele fiind incluse în patrimoniul naţional), au fost „evacuate”, fiind depozitate acum într-o pensiune aflată în apropiere.

Măsura este una temporară, oficialii Ministerului Culturii anunţând că se dorește să se construiască o clădire nouă pentru piesele de patrimoniu din fondul reşedinţei regale de la Bran.

„În pensiune, unitatea muzeală va funcţiona maxim trei ani”, au promis reprezentanţii Ministerului Culturii.

În cazul cel mai fericit, dacă va primi la timp banii de la Ministerul Culturii, Muzeul Bran şi-ar putea redeschide porţile în noua locaţie chiar luna viitoare.

„Casa Vămii”, ca şi Castelul Bran, este în proprietatea moştenitorilor Principesei Ileana de România, iar de câţiva ani, proprietarii au avertizat că vor evacua şi imobilul în care funcţionează muzeul.

Încă din momentul în care au apărut discuţiile referitoare la evacuarea obiectelor de patrimoniu din „Vamă”, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, a afirmat că este important ca acest tezaur să rămână la Braşov.

De altfel, în urmă cu mai mulţi ani se lansase ideea ca muzeul din Bran să fie închis definitiv, iar cele peste 7.000 de piese din inventarul unităţii să fie „împărţite” altor muzee. Cel mai valoros obiect din colecţia Muzeului Naţional Bran este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII. De asemenea, unele piese din colecţia Muzeului de la Bran au fost cumpărate de Regina Maria.

Așa că exisă o „partea plină a paharului”: obiectele de patrimoniu rămân în judeţul Braşov!

„Din fericire, obiectele rămân în judeţul nostru. Spaţiile de depozitare din pensiunea în care au fost mutate sunt adecvate, beneficiind de ventilare şi climatizare adecvată. Din punct de vedere al conservării este mai bine”, a explicat Nicolae Pepene.

Următorul pas, a mai spus reprezentantul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, va fi amenajarea muzeului. „Aceasta este adevărata provocare”, a precizat Pepene. Practic, un loc folosit ca unitate de cazare, care avea inclusiv o piscină, va trebui adaptat conform exigenţelor specifice, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea estetică.

...............................................................................................................................................

 Mobilierul regal de la Bran, sursă de inspiraţie pentru studenţii Universităţii Transilvania

Pe de altă parte, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov a afirmat că piesele de mobilier care până nu de mult au fost expuse în „Vamă”, au făcut obiectul unei cercetări realizate de studenţii Facultăţii de Industria Lemnului - specializarea Design Mobilier - a Universităţii Transilvania.

„Este vorba despre un proiect implementat de Muzeul Judeţean de Istorie, în parteneriat cu muzeele naţionale Bran, Peleş şi Cotroceni, pentru care a fost obţinută o finanţare nerambursabilă prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Studenţii au realizat o documentate în cele trei muzee naţionale, apoi au pregătit proiecte pentru piese de mobilier moderne, inspirate din cele existente în colecţia regală la care au avut acces”, a declarat Nicolae Pepene. Lucrările studenţilor vor fi expuse în 22 august 2018 la Muzeul de Etnografie din Bran (secţie a Muzeului Naţional Bran).

Prin acest proiect, a explicat directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, „vrem să promovăm patrimoniul Muzeului Naţional Bran. De asemenea, vrem să facem vizibil Muzeul de Etnografie”.

Incertă este şi soarta secţiei etnografice a muzeului, rămasă în parcul de lângă intrarea în Castelul Bran. Dreptul de proprietate asupra terenului este in litigiu cu o persoană privată. Muzeul speră să aibă câştig de cauză în instanţă.

Comentarii

Ultimă oră