Sari la conținut

NASA a anunţat descoperirea a şapte planete gravitând în jurul unei singure stele

nasa-a-anuntat-descoperirea-a-sapte-planete-gravitand-in-jurul-unei-singure-stele

Ceea ce face ca descoperirea să fie considerată istorică, este faptul că pe unele dintre aceste planete ar putea fi posibilă viaţa.

Astronomii au descoperit şapte planete de mărimi apropiate de cea a Terrei gravitând în jurul unei singure stele, a anunţat Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA (NASA).

Reprezentații NASA au recunoscut ca fiind reală descoperirea acestor planete cu potențial de susținere a vieții (cel puțin așa cum o cunoaștem noi azi) în vecinatătea noastra cosmică, într-un sistem solar aflat la 40 de ani lumină față de Pământ.

Conform cercetătorilor, toate cele şapte planete ar putea avea apă în formă lichidă la suprafaţă, iar trei planete sunt în zona care în mod tradiţional este considerată „ locuibilă”, unde viaţa ar putea fi o posibilitate.

Acest sistem compact de exoplanete orbitează în jurul stelei denumite Trappist-1, aflată la 40 de ani lumină de Terra.

Planetele au fost descoperite prin utilizarea Telescopului Spitzer al NASA.

Cele șapte planete (exoplanete, aşa cum au fost denumite), care au temperaturi apropiate de cele ale Pământului, gravitează în jurul unei stele mici, puțin luminoasă și foarte rece, TREPPIST-ONE (un fel de echivalent al Soarelui nostru), stea situată în galaxia noastră, la „doar” 40 de ani lumină de Terra.


   Exoplanetele nu poartă încă nume, fiind identificate cu litere ale alfabetului de la b la h.

În cadrul cercetărilor viitoare, experţii vor determina dacă planetele sunt bogate în apă şi dacă aceasta se află şi în stare lichidă la suprafaţă. Masa exoplanetei h, cea mai îndepărtată de stea, nu a fost estimată încă, cercetătorii speculând că ar putea fi ,,o lume îngheţată,'' dar sunt necesare cercetări viitoare. Planetele b, c, şi d se află în apropiere de stea, zonă cu un mediu propice pentru a fi locuibil.

Cele şapte exoplanete din TRAPPIST-1 sunt primele planete de mărimea Pământului care au fost descoperite orbitând o astfel de stea.

Spre deosebire de Soarele nostru, steaua TRAPPIST-1 este considerată extrem de rece, astfel fiind posibilă existenţa apei lichide pe planetele din apropierea sa. Toate planetele din TRAPPIST-1 sunt mult mai apropiate de stea în raport cu distanţa dintre Mercur şi Soare.

Comentarii

Ultimă oră