Sari la conținut

Nea Trăşuc a primit titlu de „Tezaur uman viu”


Duminică, pe 27 martie 2011, a avut loc ceremonia decernării  titlului de „Tezaur uman viu” meşterului cojocar Dumitru Sofonea din Drăguş. Titlul a fost acordat de Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Titlul de „Tezaur uman viu” este acordat exclusiv păstrătorilor şi transmiţătorilor de valori cultural-identitare din toată ţara."Este o mândrie pentru braşoveni faptul că Dumitru Sofonea este primul meşter de la noi din judeţ care primeşte acest titlu onorific" a declarat Adrian Văluşescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov.

Tradiţie.  Cojocăritul este o tradiţie de familie. Tatăl lui Dumitru Sofonea făcea căciuli, cojoace şi pieptare pentru toţi oamenii din zonă. Pe atunci nu existau maşinării pentru argăsitul şi nici pentru cusutul pieilor de oaie, aşa că totul se făcea manual. Dumitru Sofonea din Drăguş a învăţat încă de mic  toate secretele acestei meserii. În scurt timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri din ţară. De-a lungul anilor, a cusut sute de cojoace şi pieptare iar oamenii obişnuiţi dar şi clienţi celebri au făcut coadă la uşa meşterului. „Tata avea câte 16 ucenici şi 4-5 calfe. Calfele croiau şi tăiau, ucenicii făceau broderia. Au făcut şi pentru primul război mondial, pentru armată”. Cu toate că au fost mai mulţi fraţi la părinţi şi toţi au fost iniţiaţi în tainele cojocăriei de mici, Dumitru este singurul care duce tradiţia mai departe. Şi nu-i pare rău… „Mi-a zis, învaţă meseria asta: n-am murit eu de foame, n-ai să mori nici tu. Şi-am rămas cu tata”.
Dacă vrea tovarăşul... Meşterul a cusut un pieptar tradiţional din Drăguş şi pentru Nicolae Ceauşeşcu. „El o vinit tot pe la expoziţie şi ei care au fost în jurul lui mi-au zis că domnul ar vrea... că tovarăşul ar vrea un cheptar de Drăguş. Ei, dacă vrea, îi fac unul. Şi i-am făcut cheptarul, s-o dus nevasta şi i l-a dus”. Nenea Dumitru este acum mândria satului. Nu există drăguşan care să nu-i fi trecut pragul şi toţi se mândresc cu pieptarele făcute de meşter.

Recunoaştere. Recomandarea şi întocmirea dosarului pentru candidatura la obţinerea titlului mai sus menţionat au fost întocmite de colectivul de cercetători al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov.

Comentarii

Ultimă oră