Sari la conținut

Românii vor fi nevoiți să strângă și mai mult cureaua în 2012 din cauza scumpirilor ce se anunţă. Carburanţii, energia electrică, produsele din carne sau poliţia de asigurare sunt doar câteva dintre produsele şi serviciile pentru care vom plăti mai mult.


Creșterea accizelor pentru țigări şi alcool cu 0,8% se va resimți în buzunarele românilor. Astfel, sticla de alcool va fi mai scumpă cu 8 bani, iar un pachet de țigări va costa cu 5 bani mai mult. Surse din piaţa petrolieră susţin că la motorină scumpirea va fi de 8- 9 bani pe litru, iar la benzină, produs la care accizele nu au fost majorate, preţul va creşte cu 2 bani numai din majorarea cursului la care vor fi calculate accizele. O posibilă creștere a prețurilor, cu până la 10%, se prognozează și pentru produsele din carne procesată.


Prețul gazelor va urca cu 5% de la 1 ianuarie 2012, însă majorarea se va aplica numai consumatorilor industriali. Energia  electrică s-ar putea scumpi cu 2,5% în 2012, posibil încă de la începutul anului. De asemenea,  preţul poliţelor RCA se va majora la anul cu cel puţin 5%. Șoferii vor mai avea de îndurat o scumpire, pe lângă cea a carburanților și cea a RCA. Pentru că salariul minim pe economie va creşte, de la 1 ianuarie, la 700 de lei şi punctul de amendă pentru contravenţii rutiere  creşte  cu 3 lei.


Tot din 2012 se introduce și coplata în sistemul sanitar de stat. Astfel,  vizita la medicul de familie va costa 5 lei, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi  10 lei, iar pentru o săptămână de spitalizare românii trebuie să plătească 100 lei. (E.C.)

Comentarii

Ultimă oră