Sari la conținut

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a înaintat ieri ministerului de resort propunerile de clasificare a spitalelor din judeţ, în funcţie de care se va stabili, din iunie 2011, nivelul de finanţare pentru fiecare unitate în parte.  

Cu excepţia Spitalului de Pneumoftiziologie, de categoria a V-a, celelalte cinci unităţi din municipiu ar putea fi de maximum categoria a II-a, dar numai dacă îndeplinesc până la 31 decembrie un plan de conformare
Vor să prindă a doua categorie. Deşi nu îndeplinesc la ora actuală condiţiile decât pentru maximum categoria a III-a, managerii a cinci unităţi sanitare din municipiu - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, cel de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie, cel de Boli Infecţioase şi Maternitatea - au depus însă dosare de încadrare în categoria a II-a, iar DSP a înaintat ministerului această propunere, anexând însă şi planul de conformare.  Dacă însă nu le vor îndeplini până la 31 decembrie 2011, spitalele vor fi declasificate şi vor pierde din finanţare.
Nu avem de categoria I. Unităţile spitaliceşti de categoria II vor avea un nivel de competenţă înalt şi vor asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, aflat acum în clasa a II-a, îi lipsesc secţiile de Chirurgie cardiovasculară, de Ginecologie, de Psihiatrie şi garda de Neurologie, pentru a fi în categoria I.
Ultima categorie. Spitalele de categoria V-a vor fi cele cu un nivel de competenţă limitat, care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative. Aici au fost încadrate Spitalul de Pneumoftiziologie din Braşov, Sanatoriu de Nevroze din Predeal şi spitalele orăşeneşti din Rupea şi Zărneşti. Spitalul Municipal Făgăraş a fost încadrat la  categoria a IV-a, cele care au un nivel de competenţă bazal, adică deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Conducerea DSP a evitat să precizeze care este clasificarea pentru unităţile sanitare private şi pentru cele aparţinând altor ministere, Militar şi CFR, deşi şi acestea au fost obligate să depună dosarele la DSP.


s

Comentarii

Ultimă oră