Sari la conținut

„Noaptea Muzeelor 2018” va prilejui pe 19 mai la Brașov expoziții și spectacole

noaptea-muzeelor-2018-va-prilejui-pe-19-mai-la-brasov-expozitii-piese-de-teatru-recitaluri


Sâmbătă, 19 mai 2018 are loc a 14-a ediţie a Nopţii Muzeelor. Sute de instituţii de cultură din toată ţara îşi aşteaptă vizitatorii cu expoziţii, piese de teatru, recitaluri şi multe alte surprize.

Ajunsă la a 14-a ediţie, Noaptea Muzeelor se organizează anul acesta pe 19 mai 2018. Se estimează că 200 de instituţii de cultură din toată ţara vor ţine porţile deschise pentru vizitatorii nocturni.

Pe site-ul noapteamuzeelor.ro se află lista tuturor instituţiilor participante şi programul pe care îl oferă de sâmbătă după-amiază până duminică dimineaţă. Noaptea Muzeelor are loc simultan în 30 de ţări din Europa.

Și Brașovul se aliniază cu muzeele sale acțiunii internaționale „Noaptea Muzeelor 2018”:

Sâmbătă, 19 mai 2018, în Noaptea Muzeelor, deschise pentru vizitare vor fi două secţii ale Muzeului Casa Mureşenilor: Casa Mureşenilor (Piaţa Sfatului) şi Casa Ştefan Baciu (Gh. Baiulescu, nr.9).

Vizitatorii vor putea admira expoziţiile temporare şi permanente şi vor putea lua parte la diversele programe stabilite.

Însă, între orele 19.18-20.18, „activităţile cultural artistice vor fi întrerupte în semn de respect faţă de sacrificiul generaţiei care ne-a acordat posibilitatea să celebrăm Centenarul României Unite”, au anunţat reprezentanţii instituţiei muzeale.

Secţiile vor fi deschise spre vizitare începând de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii.

La Casa Mureşenilor (Piața Sfatului nr. 25), vizitatorii vor putea vedea expoziţia permanentă - „Istoria familiei Mureşianu”, expoziţia temporară - „Arta din tranşee. Fenomenul Trench Art”.

Între 18.30 şi 19.18, vizitatorii pot participa la atelierul educaţional propus de Expoziţii Călătoare. De la 20.30 până la 21.00 este programat un recital de nai şi chitară: ERRO- Medieval Music and More (Georgia Gulea & Ionuţ Lucian Naneş), iar de la 21.00, în curtea muzeului va fi Alternative Cumbara Hours cu DJ Alexander Silvermountain. Programul se va încheia cu un recital instrumental cu cvartetul Fortissimi.

La Casa Ştefan Baciu (Gh. Baiulescu nr. 9), vizitatorii pot vedea expoziţia temporară „Ştefan Baciu” din cadrul proiectului cultural „România e acasă”. De la ora 21.00 este programat un recital de muzică medievală cu Grupul Terra Alba din Braşov, în curtea muzeului, iar de la 20.30, vizitatorii pot lua parte la un moment de „Poezie vie”. Vizitatorii vor deveni parte din eveniment şi vor interacţiona direct cu performerii şi cu instalaţiile artistice.

Intrarea este gratuită la toate evenimentele din program.


.................................................................................................................

Muzeul de Etnografie din Brașov (Bd. Eroilor nr. 21 A) a pregătit un program inedit pentru evenimentul „Noaptea Muzeelor“.

În contextul Zilelor europene ale morilor și patrimoniului mulinologic, ajuns la a XXIV-a ediție, Muzeul de Etnografie Brașov, fiind singurul muzeu din România partener al Federației Morilor din Franța care a inițiat acest tip de eveniment, la ediția din acest an, Muzeul de Etnografie Brașov aduce în prim plan importanța și valoarea morilor în economia comunităților rurale și urbane, invitându-i pe vizitatori să urmărească un montaj de imagini realizate grafic de artistul Eugen Moga, reprezentand locul unde au funcționat un număr impresionant de mori din Șcheii Brașovului și filmul documentar privind istoricul morii sistematice din Satululg, Săcele, intitulat Moara lui Ișlik din Satulung, Săcele.

Totodată, în cadrul Nopții muzeelor, doritorii vor avea posibilitatea să viziteze noua expoziție permanentă „Memoria fibrelor textile: de la împletitul manual la tricotajul mecanic“, însoțită de reconstituiri inedite de tehnici de împletit, o ocazie în care se poate afla cum împleteau șcheienii găitanele la troaca cu ciocănele dar și alte tehnici precum, împletitul pe ramă, dantela cu ciocănele, tehnica macrameului sau broderia pe tul și file.

De asemenea, în intervalul orar 19: 30 – 21: 00 se va desfășura „Atelierul de împletit găitane“ în colaborare cu Asociația Expoziții călătoare, în cadrul căruia se poate experimenta această tehnică împletind un șnur cu scop decorativ.

Program de vizitare, sâmbătă, 19 mai 2018: între orele 18 00 – 23 00.


    Intrarea este gratuită pentru copiii până la vârsta de 14 ani, iar taxă de intrare adulți: 1 leu, sub forma unei vederi.

.......................................................................................................


  Vizitatorii Muzeului de Artă din Brașov pot intra în rolul de patricieni ai secolului XVIII, de Noaptea Muzeelor.

Muzeografii de la Muzeul de Artă din Brașov au decis să iasă din tipare la ediția din acest a a evenimentului „Noaptea Muzeelor“ și au pregătit două panouri speciale, care întruchipează patricieni brașoveni din secolul XVIII, în postura cărora vizitatorii se vor putea fotografia.

În acest fel, cei care vor trece pragul muzeului sâmbătă seară vor putea să plece acasă cu o amintire de la „Noaptea Muzeelor 2018“.

În plus, expoziția temporară „Centenarul femeilor din arta românească” va sta în centrul evenimentului „Noaptea Muzeelor“ de la Muzeul de Artă din Brașov.

Sâmbătă, 19 mai 2018, între orele 18.00-24.00, brașovenii și turiștii sunt așteptați să admire această expoziție, alături de alte expoziții ale Muzeului de Artă Brașov, cum ar fi expoziţia permanentă a muzeului – „Artă românească modernă şi contemporană“.

Program de vizitare: 18.00 – 24.00. Accesul în muzeu este permis până la ora 23.30. Intrare este gratuită pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani. Taxă de intrare adulți: 1 leu.


....................................................................................................................

Muzeul din Casa Junilor ((str. Prundului nr. 1, Braşov), își deschide porțile și îi poftește pe doritori să cunoască artiștii și artizanii care vor susține lecții, ateliere și cursuri la Casa Junilor. Va fi prezent la întâlnire și istoricul șcheian dr. Alexandru Stănescu.

Sunt pregătite demonstrații și ateliere, în cadrul Expozitiei Junii din Şcheii Brasovului şi Braşovechi.

Expoziția Junii din Șchei și Brașovechi urmărește aducerea în atenția publicului brașovean a portului vechii comunități românești brașovene, prin prezentarea celor două tipuri de costum tradițional: așa-numitele haine românești și costumul național - păstrate până în zilele noastre de Junii din Șcheii Brașovului. În expoziție este prezentat portul specific fiecărei societăţi de juni şi a tradiţiilor celor şapte cete de Juni.

Vizitatorii vor putea admira şi o replică a unui cal în mărime naturală, pregătit de paradă, echipat cu toate accesoriile cu care junii îşi împodobesc caii în ziua de Călări: şalanguri din piele cu ciucuri tricolor, valtrap, căpăstru, frâu, şa etc.

Obiectele provin din colecţii private ale locuitorilor din Schei şi de la membri ai Uniunii Junilor.

Ghidajul în Muzeul Casa Junilor va fi asigurat de juni din diverse cete și de fete din Șcheii Brașovului. Toți ghizii vor fi înveșmântați în portul tradițional, considerat cel mai frumos și mai bogat costum românesc din Transilvania. În sala de conferințe vor avea loc videoproiecții cu filme documentare despre tradițiile și jocurile strămoșești din Șcheii Brașovului.


    Casa Junilor este cel mai nou spațiu cultural brașovean, amplasat în centrul Brașovului, lângă Poarta Șchei, într-o clădire în stil neoromânesc, în care se află sediul Uniunii Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovecheni.

Sâmbătă, între orele 18.00 - 1.00 (cu ultima intrare la ora 24:00) brașovenii sunt așteptați să trecă pragul edificiului pentru prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, la Casa Junilor.

Intrarea la eveniment este liberă.


...........................................................................

 La Castelul Bran, de Noaptea Muzeelor, doritorii pot beneficia de un „Tur virtual interactiv“ cu ajutorul unei aplicații instalate pe smartphone.

Pentru prima dată, vizitatorii Castelului Bran vor beneficia de un tur virtual interactiv sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, deosebit de bogat ca informație, care funcționează pe telefonul mobil prin aplicația Questo care, odată descărcată, devine activă prin logare.

Evenimentul european de succes, Noaptea Muzeelor, înseamnă și un tur gratuit la Castelul Bran.

Cei care doresc să petreacă o seară agreabilă, în acorduri de vioară și acordeon, sunt așteptați la reședința de suflet a Reginei Maria, începând cu ora 20.00 și până la miezul nopții. Vizitarea Castelului Bran în puterea nopții poate fi o experiență unică pentru mulți dintre cei care iubesc istoria dar, mai ales, legenda Contelui Dracula.

Componenții formației „Duo Cafe” din Brașov vor purta pașii vizitatorilor prin impunătorul edificiu, alături de ghizii castelului care vor spune poveștile cu Regina Maria, dar vor aminti și de temutul domnitor Vlad Țepeș.

.....................................................................................


   Iată lista instituțiilor din județul Brașov, care participă sâmbătă, 19 mai, la „NOAPTEA MUZEELOR 2018”:

- Muzeul Junilor (cu Expozitia Junii din Şcheii Brasovului şi Braşovechi), deschis între orele 18.00 - 24.00 (str. Prundului nr. 1, Braşov).

- Casa Ştefan Baciu Braşov, deschisă între orele 18.00 - 00.00 (strada Gh. Baiulescu nr. 9).

- Casa Mureşenilor Braşov deschisă între orele 18.00 - 4.00 (Piaţa Sfatului nr. 25).

- Muzeul de Artă Braşov deschis între orele 18.00 - 23.30 (Bulevardul Eroilor 21, Braşov).

- Castelul Bran, deschis între orele 20.00 - 04.00 (Str. Strada General Traian Moșoiu nr. 24, Bran).


....................................................................................................

      Aflat anul aceasta la a 14-a ediție, evenimentul Noaptea Muzeelor a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor. În aceeași noapte, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile pentru vizitatori, în regim de gratuitate, sau în schmbul unor sume simbolice.

Comentarii

Ultimă oră