Sari la conținut

Noi dezvăluiri în dosarul șpăgii din CFR. Plus stenograme

noi-dezvaluiri-in-dosarul-spagii-din-cfr-plus-stenograme

Stenogramele din dosarul şpăgii din CFR demonstrează cum erau banii adunați de nași și trimiși pe cale ierarhică până la șeful servicului control trenuri din cadrul SNTFC, Gheorghe Cazacu, potrivit newsbv.ro.

Pe lângă banii din șpaga luată de nași, mai erau și micile atenții: sticle cu whisky, pastramă și miei de Paște. Capătul de linie unde se lăsa „marfa“ pentru șefi este chioșcul de ziare de la linia 10 din Gara CFR București. Acesta este singurul chioșc de ziare implicat în rețeaua șpăgii de la SNTFC. De asemenea, „schema“ cu cumpăratul cafelei la suprapreț era folosită doar la un chioșc din gara Roșiori, nu era un mod de lucru.
Ingeniozitate la ascunderea banilor din șpagă.  Și acum anchetatorii sunt încă uimiți de nepăsarea celor din rețeaua piramidală a șpgii de la CFR Călători. Chiar dacă se știau urmăriți, aceștia nu și-au pus problema să renunțe și să iasă din „sistem“. „Problema lor nu era să nu mai ia mită de la călătorii fără bilet, ci cum să ascundă banii încasați. Un singur naș a renunțat la rețeaua piramidală. Iată ce îi spunea unui coleg: «Ajunge, mă las, că am familie acas㻓, au dezvăluit pentru newsbv.ro surse judiciare.


Mercurialul șpăgii pe traseele SNTFC. După cum este de așteptat, șpaga dată la nași diferă în funcție de rută, dar și de tipul trenului.
• București – Ploiești: la accelarat -5-10 lei, la personal – 3-4 lei
• Suceava – București: 50-60 de lei, dar mai exista și următoarea schemă: nașii rezervau un compartiment unde avea tichete de veteran de război (care au gratuitate pe CFR), iar acolo băgau persoanele fără bilet de la care își lua șpaga
• București – Brașov: 15-20 de lei, la inter-regio, 30 de lei – intercity
• Cluj – Teiuș: 20-25 de lei la intercity. La „grupuri“ se făceau reduceri (3 persoane – 50 de lei)
STENOGRAMELE
Șef tren – I-am lăsat la domnu X (conductor tren) ăla și i l-o dat lu’ domnu’ Cioncan. Și acuma trebuie să sune să ajungă la dumneavoastră. Sper că nu vă feriți de…
Gheorghe Cazacu (sef serviciu control trenuri SNTFC Călători) – Ce i-a dat?
Șef tren – Plicul… plicul!
Cazacu – Da?
Șef tren – Da, Cu 7 (700 de lei).
Cazacu – Da.
Șef tren – Bine. Cu tot respectu’.
….
Valentin Cioncan (revizor central în cadrul CFR Călători) – Să trăiți șefu’! Aveți ceva la mine de la băieții ăștia. M-am întâlnit cu ei întâmplător…
Cazacu – Da, știu, știu
Cioncan – … și mi-o dat… că mi-o adus o sticlă de whisky de la … și pastrama o trimis-o prin ei…. După ce m-am întâlnit cu ei, s-o urcat în mașină, vorbeam la telefon și face: „Șefu’, v-am lăsat un plic…. acolo în mașină“. Zic: Bine! După ce m-am dus la Peco îl desfac eu și mă uit. Bă să-mi bag…., ceva nu e în regulă că-s prea mulți bani. Și l-am sunat: Bă!, despre ce e vorba aicia? Păi luați legătura cu domnu’ Cazacu și știe el cum să-i… ce să facă cu ei acolo.
……….
Cazacu – Ai fost la Brașov?
Cioncan – Da…, m-am întâlnit la Peco cu fata…. Ne-o dat 4 milioane. A zis că e o atenție din partea ei și a șefului de tren.
……….
Cioncan – Șefu’,  ăăăă ….ăsta, inspectoru’, e ăla care-i prieten cu dumneavoastră?
Cazacu – Nu-i niciunul , mă, prieten cu mine!
Cioncan – Are un frate care e conductor, șef de tren, nu?
Cazacu – Da, da, da, da!
Cioncan – Așa… Deci, nu-i prieten cu dumnneavoastră, nu?
Cazacu – Nu, mă, nu! Io ți-am mai zis, dacă mi-a dat bună ziua doar de Paște și de Crăciun, nu-i prieten cu mine! Citeste mai multe aici despre stenograme.


Comentarii

Ultimă oră