Sari la conținut

Noua declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate

noua-declaratie-pe-propria-raspundere-pentru-iesirea-din-localitate

Declarația pe propria răspundere nu a fost eliminată. A fost emis modelul oficial, iar declarație trebuie arătată în cazul deplasărilor între localități, în condiții bine stabilite.

Începând din data de 15 mai de la miezul nopții România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile.


    În acestă perioadă, se ridică restricțiile de circulație în interiorul localității, dar în grupuri care să nu depășească trei persoane, în timp ce pentru a ieși din localitate trebuie completată o declarație pe propria răspundere, fiiind permisă plecarea doar pentru anumite situații.

Conform Hotărârii nr. 24 din 14.05.2020, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I numărul 395 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2 „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situațiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) se justică prin declarație pe propria răspundere, dar numai la ieșirea din localitate.


     Declarația a fost actualizată de autorități.

Iată care sunt condițiile în care se va completa aceasta:


     Deplasarea în afara localității va fi permisă doar pentru câteva motive, iar cei ies din localitate trebuie să completeze un nou tip de declarație pe propria răspundere.

- Motivele pentru care vom putea ieși din localitate:


- Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;


- Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;


- Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;


- Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;


- Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;


- Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;


- Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;


- Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;


- Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.


- Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;


- Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

În hotărârea adoptată de Comitetul pentru Situații Speciale de Urgență nu se precizează însă cum vor fi sancționați cei care încalcă restricțiile.

Comentarii

Ultimă oră