Seara de 5 decembrie este specială pentru toți copiii. Ei știu că trebuie sa-și lustruiasca ghetuțele sau cizmulițele, pentru că Moș Nicolae va trece pe la ei să le aduca daruri. Cei cuminți primesc dulciuri, cei neascultători primesc de la Moș Nicolae o nuielușă, pentru a-i atenționa să ăși asculte părinții și bunicii.
 
  Obiceiul de a-l aștepta pe Moș Nicolae însă s-a extins în vremurile noastre la întreaga familie. Toți membrii ei, fie că sunt mari, fie că sunt mici își doresc să fie bucurați și vizitați de moșul cel darnic în noaptea de dinainte de Sfântul Nicolae. Iar nuelușa nu lipsește nici ea, de la toți, semn că Moș Nicolae ne-a văzut și când am fost neascultători, dar...a trecut cu vederea, a iertat.

    Conform unui studiu de piaţă, 87,3% dintre persoanele din mediul urban intenţionează să cumpere cadouri de Moş Nicolae pentru cei dragi, cadourile preferate fiind dulciurile (70,4%), urmate de jucării (48,2%) şi de articole de îmbrăcăminte/încălţăminte (41,7%).

  Conform studiului realizat de către Mednet Marketing Research Center, se vor oferi şi fructe, cosmetice/parfumuri sau cărţi. Pe lângă acestea, au mai fost menţionate bijuterii şi accesorii, articole de design, accesorii pentru smartphone/tabletă sau chiar electronice şi electrocasnice. Cei care nu au găsit cadoul potrivit, vor oferi şi bani (2,0%).

  Suma medie pe care respondenţii o vor aloca pentru cadourile de Moş Nicolae este de 345,26 lei. Şi, cu toate că anul 2018 a adus creşteri salariale, în special în sectorul public, suma medie alocată cadourilor pe care le va aduce Moş Nicolae nu a crescut faţă de anul trecut (345,26 lei în 2018 versus 340,92 în 2017).

  Aproape jumătate dintre persoanele intervievate intenţionează să cheltuie cu această ocazie între 100 şi 250 lei.